USPJEH

Zlato i dvije bronze za sarajevske tekvondoiste u Beogradu

Selekcija Novog Grada nastupila sa 10 takmičara koje je predvodio trener Haris Husić

Selekcija taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo

Avaz Sport

29.10.2018

Tokom ove sedmice selekcija tekvondo kluba Novi Grad Sarajevo je uzela učešća na rankiranom turniru G klase koje se održalo u srbijanskoj prijestolnici Beogradu, 27. i 28. oktobra. U okviru nastupa takmičara Novog Grada najznačajniji rezultat su ostvarili Džejla Makaš u konkurenciji kadetkinja osvojivši zlato, Katarina Kraišnik u konkurenciji juniorki osvojivši bronzu i Nedžad Husić osvojivši bronzanu medalju u konkurenciji seniora.  

"Serbian Open" je rankirani turnir G1 klase, na kojem se sakupljaju bodovi za svjetsku renking listu, a koja je jedino mjerilo kada se radi o kvalifikacionom nastupu na Olimpijskim igrama. Ove godine takmičenje je okupilo oko 1200 takmičara iz 54 države sa preko 250 timova.

Selekcija Novog Grada je nastupila sa 10 takmičara koje je predvodio trener Haris Husić. Džejla Makaš je u borbi za zlatnu medalju porazila pet protivnica i zasluženo se popela na postolje. Katarina Kraišnik je nakon dvije pobjede izgubila u polufinalu i tako ostala na trećem mjestu, dok je Nedžad Husić je nastupajući u kategoriji seniora, a do 68 kg porazio tri protivnika, da bi došao do bronzane medalje, izgubivši četvrtu borbu od osvajača kategorije i tako osvojio još nekoliko bodova na svjetskoj renking listi.  

Ostali takmičari Eman Sarić u konkurenciji kadeta, Kerim Omerbegović u konkurenciji juniora i Emir Kaljanac u konkurenciji seniora poraženi u drugom kolu borbi, a Ajna Makaš, Hamza Malbašić, Irfan Čatović i Ali Rašidagić su poraženi već u prvom kolu borbi.

- Definitivno, Nedžad i Džejla su potvrdili da su u odličnoj formi za predstojeće nastupe. Nedžad Husić je osvajanjem medalje u seniorskoj konkurenciji pokazao da je i nakon Svjetskog prvenstva gdje se plasirao na tri mjesto još u izvanrednoj formi i spreman za Evropsko prvenstvo za mlađe seniore koje je na programu narednom mjesec u Varšavi, a Džejla nastupa na Evropskom prvenstvu za kadete u decembru u Španiji. Iako do kraja sezone nema značajnijih nastupa, Katarina, inače evropska kadetska prvakinja iz prošle godine je, također, potvrdila da se odlično snalazi i u juniorskoj konkurenciji. Ovaj rezultat je dokaz da naši takmičari mogu da se nose, rame uz rame s borcima svjetskog ranga i da ostvaruju izvanredne uspjehe, uz malu pomoć roditelja i općinskih, kantonalnih, federalnih i državnih institucija, kao i medija koji redovito stoje iza naših rezultata, te ovom prilikom svima zahvaljujemo – izjavio je trener Haris Husić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.