MANIFESTACIJE

Klepić, Džeko i Pezer u najužoj konkurenciji za bh. sportistu godine

Laureat nagrade za najboljeg trenera bit će neko od trenerskih imena

Džeko, Pezer, Klepić: Jedan od njih će uzeti pretižnu nagradu. Arhiv

Fena

13.11.2018

Karatista Ivan Klepić, fudbaler Edin Džeko i atletičar Mesud Pezer u najužoj su konkurenciji za nagradu najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine u 2018. godini.

Stručni žiri 18. Izbora najboljeg sportiste BiH skratio je sve liste nominiranih na trećoj sjednici održanoj u danas u Banjoj Luci u zgradi "Nezavisnih novina" koje su, uz Radio-televiziju BiH, organizatori ove tradicionalne manifestacije. U najužoj konkurenciji za najbolju sportistkinju su Ivona Ćavar (karate), Larisa Cerić (džudo) i Marica Gajić (košarka).

Žiri je na zasjedanju Banjoj Luci analizirao i redukovao listu u kategoriji za najbolju ekipu, a u užoj konkurenciji su ženska košarkaška reprezentacija BiH, teniska Dejvis kup reprezentacija BiH i fudbalska reprezentacija BiH.

Laureat nagrade za najboljeg trenera bit će neko od sljedećih trenerskih imena, a to su Robert Prosinečki (nogomet), Blaž Slišković (nogomet) ili Branislav Crnogorac (džudo).

Posljednju sjednicu stručni žiri, koji i ovaj put čine istaknuta sportska imena, sportski radnici i predstavnici medija a kojim predsjedava Mirza Teletović, održat će 17. decembra u Sarajevu.

Lista kandidata za nagradu za najperspektivniju sportistkinju također je skraćena, a užem izboru su Dora Ćosić (stoni tenis), Jovana Ilić (rukomet), Mila Petrović (džudo), Mirnesa Bektaš (karate), Emina Pašukan (plivanje), Maja Tadić (alpsko skijanje).

Za nagradu za najperspektivnijeg sportistu konkuriraju Maid Redžić (atletika), Božidar Vučurević (džudo), Nedžad Husić (tekvando), Maksim Avramović (karate), Dražen Petrović (tenis) i Sanjin Pehlivanović (bilijar).

- I ovaj put smo detaljno analizirali sve nominacije i redukovali sve liste. Ima mnogo sportista, ekipa i sportskih radnika koji zaslužuju priznanje za rezultate, rad i napore koje ulažu da bi bh. sport bio sve bolji i uspješniji, ali, nažalost, ne možemo sve da nagradimo. Svi kandidati koji su ostali u užoj konkurenciji su to bez sumnje zaslužili - kazao je Jasmin Mrkonja, proslavljeni bh. rukometaš i potpredsjednik žirija.   

Nagrade će biti dodijeljene u ukupno 12 kategorija, a osim spomenutih, tu su još nagrada za životno djelo, nagrada za razvoj sporta, nagrada za fer-plej - sportski uzor, nagrada za najboljeg sportistu u sportu za invalide, nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide i nagrada publike.  Svečana manifestacija proglašenja najboljih sportista BiH u 2018. godini bit će održana 17. decembra u kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu s početkom u 20 sati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.