KRALJICA SPORTOVA

Pezer: U Švedskoj će me trenirati Islanđanin

Nakon radnog odmora u rodnoj Zenici, slijede tromjesečne pripreme izvan domovine, kaže Pezer

D. JURIŠIĆ

19.11.2018

Mladi Zeničanin Mesud Pezer (24), najbolji bosanskohercegovački bacač kugle, trenutno je u svom rodnom gradu na radnom odmoru. Iako je novembar obično određen za odmor nakon duge sezone na otvorenom, Pezer svakodnevno trenira u teretani i na bacalištu atletskog stadiona Kamberovića polje.

Top-forma 

Početkom decembra putuje u Švedsku, gdje će raditi s islandskim trenerom Vesteinom Hafsteinsonom, a onda slijedi januarski dio priprema u dvorani u Beogradu pa ponovno februar u Švedskoj.

Duga odvojenost od supruge i ostatka porodice nije jednostavna, ali kako kaže Pezer, to je cijena koju mora platiti da bi što spremniji ušao u sezonu.

- Već u februaru počinje zimska sezona i želim da budem spreman za prva takmičenja. Početkom marta očekuje me nastup na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Glazgovu, na koje želim otići u top-formi.

U 2019. je i Svjetsko prvenstvo u Dohi, a očekuju me i nastupi na drugim brojnim turnirima – rekao je na početku razgovora za naš list Pezer, kojeg je u subotu Atletski savez BiH proglasio najboljim u 2018. godini.

Pezer je 2018. otvorio sjajnim nastupom na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Londonu, osvojivši peto mjesto, ali i oborivši državni i balkanski rekord, koji sada iznosi 21,15 metara. Medalje na Mediteranskom i Balkanskom prvenstvu te pobjede na brojnim mitinzima najavljivale su i sjajnu sezonu na otvorenom.

- Ipak, dok sam bio na pripremama u Americi, povrijedio sam dva prsta desne ruke i ta me je povreda pratila skoro cijelu sezonu. Nisam se mogao dovoljno koncentrirati na tehniku zbog bolova pa sam i u finalu Evropskog prvenstva u Berlinu završio tek na 12. poziciji. Bogu hvala, sad je i to stvar prošlost. Sad sam pun snage i želim da u 2019. popravim svoje najbolje rezultate, kako dvoranski, tako i onaj na otvorenom – kaže Pezer.

Izboriti poziv

Zeničanin se pomalo našalio na svoj račun.

- Vjerovatno sam jedini atletičar koji je imao bolji rezultat u dvorani nego na otvorenom. Imao sam hitac od 20,79 metara na mitingu u švedskom Botnjardu. No, važno je da novu sezonu otvorim jakih hicem zbog samopouzdanja, znam da mogu i dalje od 21 metra. Bitan je kontinuitet, jer ću tako lakše izboriti poziv i na mitinge Dijamantne lige – ističe Pezer.

U užem izboru za sportistu godine

Pezer je, pored kapitena naše nogometne reprezentacije Edina Džeke i karatiste Ivana Klepića, u najužoj konkurenciji za naslov najboljeg sportiste 2018. godine u BiH.

- Kao dijete sam maštao o tome da osvajam medalje i naslove najboljeg. Sad sam u prilici da me proglase najboljim sportistom u državi. Već to što sam među trojicom je ogromna stvar. Ipak, tek su mi 24 godine i, ako me povrede zaobiđu, preda mnom je još dosta godina atletike - rekao je Pezer.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.