KARIJERE

Najljepša sportistkinja u BiH za "Avaz": Od plivanja se ne može živjeti

Diplomirala sam nutricionizam i zdravlje i poslije karijere voljela bih nešto raditi u struci, kaže najbolja bh. plivačica

Kajtaz: Već godinu članica zagrebačke Mladosti

J. ALIBEGOVIĆ

26.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Amina Kajtaz već duže od godinu nalazi se u Zagrebu, gdje nastupa za svoj novi klub Mladost.

Za nju, kao i za druge, svaki početak bio je težak, ali ona se sada već navikla na život u glavnom gradu Hrvatske.

Težak početak

- Tako je, upravo je prošla godina otkako sam se doselila u Zagreb. Svaki početak zaista je težak i lagala bih ako bih rekla da je sve bilo idealno. Naravno, svakom čovjeku potreban je određen period da se navikne na nešto novo, pa tako i meni. Sada mi se Zagreb kao grad mnogo više sviđa kao i naravno ljudi oko mene - kaže Kajtaz.

Mlada Mostarka zadovoljna je uvjetima i infrastrukturom u Zagrebu te smatra da gradonačelnik Milan Bandić mnogo ulaže u sport, što se na kraju najbolje vidi po ostvarenim rezultatima.

- Zagreb ima četiri zatvorena olimpijska bazena. U sportskom parku Mladost, gdje svakodnevno treniram, imam dva 50-metarska zatvorena bazena i teretanu što u Mostaru, nažalost, nisam imala.

Mnogi sportisti dolaze ovdje, jer ovaj grad ima svijetlu perspektivu i to ne samo u branši sporta - ističe Amina (22).

Na nedavno održanom međunarodnom plivačkom mitingu Mladosti, Amina je isplivala dva nova državna rekorda, i to u disciplini 100 metara mix (1:03,79 minuta) i 200 m mix (2:15,17).

Spomenuti miting poslužio je Amini kao priprema prije odlaska na Svjetsko prvenstvo, koje će se održati u decembru u Kini.

- Miting Mladosti bilo je dobro takmičenje pred Svjetsko prvenstvo u Kini. Zadovoljna sam rezultatima obzirom da sam u sredini sezone tada bila.

Sada smo već počeli sa laganim opuštanjem, takozvani taper, kako mi to plivači zovemo - kaže Kajtaz.

Kao i pred svako veliko takmičenje, kaže da postoji pritisak, ali će se potruditi da ostvari što bolji rezultat.

- Radila sam jako i dobro, ali plivanje je čudan sport i dosta zavisi od okolnosti, sreće i naravno raspoloženja. Pritisak uvijek postoji, ali to je neka pozitivna trema. Ja se neću na to obazirati, uradit ću najbolje što mogu - poručuje bh. plivačica.

Inače, nakon što je diplomirala nutricionizam i zdravlje, Amina je u rodnom Mostaru upisala master studij. Njen izbor bio je poslovni menadžment, jer, kako kaže, od plivanja se ne može živjeti.

Dobar plan

- Diplomirala sam nutricionizam i zdravlje. Htjela sam, naravno, nastaviti školovanje, jer od plivanja se, nažalost, ne može živjeti.

To je drugačiji sport za razliku od nogometa, tenisa i slično. Poslije karijere bih voljela nešto raditi u mojoj struci. Uz dobru volju i pozitivnu energiju sve se uspije stići, bitno je imati dobar plan - poručuje mlada Mostarka.

Zbog brojnih obaveza, Amina ustaje već u pet ujutro.

- Trening mi počinje u 6.30 i traje do devet sati. Nakon toga imamo teretanu ili vježbe. Poslije treninga često odem s prijateljima na kafu ili doručak.

Kada dođem kući, često znam pogledati neki film, zabavnu emisiju ili učiti. Drugi trening počinje u 15 i traje do 17 sati. Nakon drugog treninga slijedi večera ili odlazak na masažu, istezanje i navečer naravno učenje i odmor - opisuju Amina jedan svoj dan u Zagrebu.

Zahvalnost treneru

Kajtaz je zadovoljna ovom godinom, a o Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. još ne razmišlja.

- Želim zahvaliti mom treneru Lovrencu Franičeviću, kao i mom klubu Mladosti na velikom angažmanu. Također, želim zahvaliti mojim roditeljima, sestri i mom drugom klubu KVS Orka na neizmjernoj podršci - kaže Amina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.