EKSTREMNO

Dron vukao vejkskejtera Brajana Graba po rijeci u Sloveniji

Publika u našoj zemlji ga se sjeća po vožnji na zaleđenom Zmajevom potoku

Detalj s rijeke u Sloveniji

Avaz.ba

29.11.2018

Američkog vejkskejtera Brajana Graba (Brian Grubb) pamtimo po njegovoj zimskoj avanturi na Zmajevom potoku na Bjelašnici. Nakon lokacija diljem svijeta, Graba je njegov najnoviji projekt ponovo doveo blizu naših krajeva - na rijeku Savu Bohinjku u Sloveniji.

Brajan Grab, američki pionir vejkskejtinga, poznat je po sjajnim projektima, poput vejkskejtinga na terasama rižinih polja u Banaueu na Filipinima, duž vulkanske doline u pustinji u Jordanu, te na čuvenom Kleopatrinom bazenu (Pamukale u Turskoj).

Publika u našoj zemlji ga se sjeća po vožnji na zaleđenom Zmajevom potoku, na snijegom zametenoj Bjelašnici prije nekoliko godina.


Grab uvijek traga za inovacijama u svom sportu. Ovog puta, 38-godišnji stanovnik Nju Hempšira je konačno ostvario svoj dugogodišnji san o iskoraku vejkskejtinga u budućnost pomoću tehnologije.

Udružio je snage s kompanijom "Infineon Technologies" da bi napravili kvadkopter dron na električni pogon, koji bi ga mogao vući. Njemačka kompanija je izradila sigurnu i pouzdanu letjelicu, s baterijom snage 158 pametnih telefona (1,5 kilovat sati / 51,8 volti / 30 ampersati) i elisama prečnika 80 centimetara.

Za lokaciju na kojoj će svoju zamisao pretočiti u stvarnost odabrao je Savu Bohinjku - idiličnu, kristalno čistu alpsku rijeku koja teče duboko između slovenskih planina.

Nakon što je na lokaciju snimanja stigao na električnom Harley Davidsonu, Grab je na svojoj dasci izveo niz odvažnih trikova dok ga je vukao dron. To iz osnova mijenja način na koji vejkskejteri mogu voziti po plitkim vodama i na zabačenim lokacijama - i sve to bez zagađivanja okoliša.

Impresivna 24 kilograma teška mašina mogla je vući Graba po punih deset minuta bez prekida, a mogla ga je čak i podići uzrak kada je to bilo potrebno za izvođenje trikova.

- Bio je divan osjećaj kliziti po površini prelijepe rijeke, prebacivati se s vitla na dron u toku vožnje, izvoditi trikove na malim drvenim rampama i letjeti dronom ispod mosta. Sve je još slađe kad znate da vaš dobar provod ne šteti prelijepom okruženju - izjavio je Grab.

U videu pogledajte kako je izgledala njegova vožnja u Sloveniji, a u drugom videu se podsjetite njegove avanture na Bjelašnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.