JOKOHAMA

U Japanu ovog vikenda počinje Svjetsko prvenstvo u ice cross downhillu

Spektakularna ledena staza dužine 350 metara ugostiti će najbolje spustaše

"Red Bull Crashed Ice" : Spektakl 8. decembra. "Red Bull "

Avaz Sport

7.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

"Red Bull Crashed Ice" utrkom u Jokohami ovog vikenda bit će otvorena nova sezona Svjetskog prvenstva u ice cross downhillu. Bit će to prvo gostovanje najbržeg sporta na klizaljkama u Aziji, a ove godine prvenstvo će obići tri kontinenta. 

Spektakularna ledena staza dužine 350 metara, izgrađena na rivi u japanskom gradu Jokohami, 8. decembra bit će pozornica prvog ovosezonskog okršaja najbržih svjetskih ice cross spustaša. 

Titule prvaka brane Kanađanin Skot Kroksal (Scott Croxall) i Amerikanka Amanda Trunzo. Najveći konkurenti Kroksalu bit će bivši prvaci Kameron Naz (Cameron Naasz, SAD),  Marko Dalago (Marco Dallago, Austrija), Derek Vege (Wedge, Švicarska) i njegov stariji brat Kajl Kroksal (Kyle Croxall), a tu su i Luka Dalago (Luca Dallago, Austrija) i Mirko Lahti (Finska).

U konkurenciji žena, bivša prvakinja Žaklin Legar (Jacqueline Leger, Kanada) će pokušati da vrati titulu od Trunzo, a borbi za naslov pokušat će se priključiti i Misa (Miisa) i Marjut Klemola (Finska).

Takeši Jasutoko (Takeshi Yasutoko), japanska legenda rolanja, pokušat će da obraduje publiku u Jokohami i ostvari što bolji rezultat na domaćem terenu, nakon što je prošle godine debitovao u ovom sportu, na utrkama u LaSareu i Edmontonu (Kanada).

U ice cross downhillu četiri takmičara se istovremeno spuštaju niz ledenu stazu punu prepreka i zavoja, dostižući brzine i do 80 km/h. Dvojica prolaze u naredni krug, sve do utrke finalne četvorke. Riječ je o visoko adrenalinskom sportu, punom brzine, uzbuđenja i atraktivnih poteza, tako da ne čudi da takmičenja redovno privlače veliki broj gledalaca.

Ovo je prvi put da se jedna utrka prvenstva održava u Japanu, ali i cijeloj Aziji. Nakon nje, u ovoj sezoni slijede još dvije "Red Bull Crashed Ice" utrke (na kojima pobjednik osvaja 1.000 prvenstvenih bodova) u Finskoj i SAD. Pored ovih glavnih takmičenja, također će biti održane tri ATSX 500 utrke (nose 500 bodova) i tri ATSX 250 (nose 250 bodova).

Takmičenje u Jokohami bit će prenošeno direktno online na Red Bull TV, sa početkom u 11 sati ujutro po našem vremenu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.