STONI TENIS

Ema Lovrić: Uspjela sam biti bolja i od Kineskinja

Kada dođe raspust, u dvorani i do 12 puta sedmično

J.JEREMIĆ

18.12.2018

Ako kojim slučajem na web-pretraživačima ukucate ime Eme Lovrić (14), dočekat će vas pregršt informacija uglavnom istog sadržaja: osvojila turnir, osvojila medalju, bila prva, druga, treća...

Članica Stonoteniskog kluba Kreka Tuzla trenutno je jedna od najtrofejnijih i najtalentiranijih stonoteniserki u našoj zemlji. Kadetska je reprezentativka BiH, a iako je još ta starosna kategorija, Ema nastupa i za juniore te je kapiten seniorske ekipe Kreke.

Nakon traženja u mnogim sportovima, Lovrić se zaljubila u stoni tenis.

Zabavan sport

- Prije stonog tenisa kratko sam trenirala plivanje, gimnastiku, atletiku, odbojku, ali nijedan od tih sportova nije probudio u meni to nešto kao stoni tenis. Počela sam ga trenirati u martu 2013. godine - prisjeća se Ema.

Otkriva nam šta je to čarobno u ovom sportu što ju je „na prvu“ privuklo.

- Radi se o vrlo zabavnom i pristupačnom sportu u kojem doslovno bilo ko može uživati na način koji mu najbolje odgovara – kaže ona.

Skoro da ne postoji takmičenje na kojem je Ema nastupala a da se nije popela na postolje. Vitrine su prepune trofeja, do sada je osvojila 72 medalje i 21 pehar!

Na upit koja je sve takmičenja osvajala, Ema odgovara:

- Od međunarodnih takmičenja izdvojila bih treće mjesto i bronzanu medalju na jednom od najvećih svjetskih turnira ITTF Srbija Open u parovima, gdje sam nastupala s igračicom iz Rumunije. Prvo mjesto u Varaždinu, kao i mnoga druga. Od svih takmičenja najviše ću pamtiti turnir u Zagrebu, gdje je učestvovalo 19 zemalja Europe i gdje sam zauzela treće mjesto. Na tom turniru pobijedila sam i dvije Kineskinje koje nastupaju za Englesku.

Kako kaže, slobodnog vremena ima vrlo malo. Između školskih obaveza i treninga ipak pronađe vrijeme za druženje s prijateljima. U međuvremenu mukotrpno trenira za ispunjenje budućih ciljeva. U vrijeme škole treninzi su joj pet puta sedmično, a kada dođe raspust, u dvorani je i do 12 puta sedmično.

Olimpijske igre

- Planovi za budućnost su pripreme za državno prvenstvo pojedinačno i ekipno, balkansko i evropsko prvenstvo, kao i mnoga druga ITTF takmičenja ako budem u mogućnosti da odem. San svakog sportiste, pa tako i moj, jeste da učestvuje na Olimpijskim igrama - zaključuje Lovrić, najtalentiranija stonoteniserka u BiH.

Velika odricanja

Roditelji djece koja se bave nekim sportom u našoj zemlji uglavnom se susreću s velikim troškovima. Mario Lovrić, Emin otac, objašnjava nam da je isto i u njihovom slučaju.

- Odricanja su velika, jer se dnevno provede i do šest sati na treningu u sali. Uslovi u Tuzli su dobri, imamo dvoranu namijenjenu isključivo za stoni tenis, jedino nam nedostaje više takmičenja u Bosni i Hercegovini. Zbog toga smo prinuđeni dosta putovati na turnire u Hrvatsku, Srbiju i druge zemlje – kaže Mario Lovrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.