ATLETIKA

Hanifa Terzić, jedna od najboljih bh. maratonki: Od baleta do atletike

Piše: Er. BIJEDIĆ

24.12.2018

Omasovljeno dugoprugaško trčanje i velika ekspanzija uličnih trka kroz posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini je po prirodi izdvojila neke od takmičara u obje konkurencije.

Kod žena se, između ostalih, svojim rezultatima ističe i Hanifa Terzić (36), koja je u ovoj godini istrčala treći najbrži maraton (utrka na 42.195 metara) od djevojaka u BiH (Hamburg, 3:28:37; 29. aprila).

Devet godina 

Terzić se oprobala u baletu i latinoameričkim plesovima, a ima zanimljivu historiju u različitim sportovima. Članica je i PD Bjelašnica. Trenirala je po jednu sezonu odbojku i tenis, ali je njena prava sportska ljubav tekvondo, u kojem je bila aktivna devet godina. Potom je tri sezone bila u kik-boksu.

- Učila sam od sjajne trenerice Elze Kasalo, koja je sa 18 godina bila evropska prvakinja. Osim toga, profesor je sporta i vrsni instruktor grupnih programa. Klub se rasformirao zbog nedostatka članova.

Nisam imala zanimanje da tražim novi klub zbog drugih obaveza. Tad sam već osam godina radila, prvo kao novinarka na Radiju Federacije, potom kao nastavnik matematike i informatike, a od 2007. kao ekonomista. Zato sam imala manje slobodnog vremena za ozbiljan trening. Na prijedlog Elze sam ostala u fitnes centru i obučila se za instruktora grupnih treninga, što radim već deset godina - govori Terzić.

Tu počinje i priča o trčanju. Prvu trku je istrčala na inicijativu trenerice Kasalo, Vivicittu u Sarajevu (dužina četiri kilometra), u aprilu 2010.

- Bilo je simpatično, ali nisam imala mnogo poštovanja prema sportu kojem je trčanje samo sebi svrha. Ranije mi je trčanje bilo samo jedan dio kondicionih priprema –ističe Terzić.

Pitanje volje

Privatne i poslovne obaveze su ipak utjecale na pauzu u periodu između 2011. i 2014. Već 2015. godine je redovno trčala dugoprugaške ulične trke. Njen najbolji maraton je već spomenuta trka u Hamburgu, dok je najbrži polumaraton trčala u Splitu također ove godine (1:36:51).

Ovaj jednostavni sport postaje sve popularniji u našoj zemlji. Zašto trčati?

- Preporučujem trčanje zato što je individualni sport. Možeš trenirati kad želiš, s kim hoćeš i prema tome koliko imaš vremena. Nisi vezan za neki klub i ekipu i nisu potrebne neke specifične vještine koje moraš savladati. Jedino što te može zaustaviti da ne odeš trčati danas je tvoja volja - zaključila je Terzić. 

Ekspanzija trčanja

Do prije nekoliko godina broj trka u BiH na godišnjoj bazi mogao se prebrojati na prste jedne ruke. Ove godine je održano gotovo 50 uličnih i brdskih trka.

- Broj trka i trkača u BiH je u protekle dvije godine bar udvostručen i to je sjajna stvar. Trenutno kvalitet organizacije mnogobrojnih trka i pojedinačnih rezultata ne prati srazmjerno tu ekspanziju. 

Ali, nadam se da će se u skorijem periodu izdvojiti neki talentirani pojedinci i u tom smislu doprinijeti kvalitetu dugoprugaške zajednice u našoj zemlji - izjavila je Terzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.