RUKOMET

Gornji Vakuf/Uskoplje, gradić koji živi za Slogu: Neosvojiva tvrđava s vatrenim navijačima

Krajnji cilj im je opstanak ove sezone u najelitnijem razredu

Piše: A. MANDŽIĆ

28.12.2018

Rukometaši Sloge iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja na kraju prvog dijela prvenstva u svojoj prvoj premijerligaškoj sezoni zauzeli su odlično šesto mjesto i pokazali sportskoj javnosti da je ovaj grad istinska rukometna sredina.

Ovaj sport je broj jedan u malom srednjobosanskom gradiću sa svega 5.000 stanovnika, odnosno skoro 22.000 s okolicom.

Masovna podrška

Sloga je godinama svoje prvenstvene utakmice, zbog nedostatka dvorane, igrala u Bugojnu, ali je i tada imala masovnu podršku navijača.

Polusezonu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, koja je netom okončana, u dobroj mjeri obilježila je upravo gornjovakufska Sloga, koja je u svojoj novoj sportskoj dvorani, otvorenoj u junu 2017. godine, sa svojim navijačima obilježila šampionsku titulu u Prvoj rukometnoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine.

Upravo su navijači veoma zaslužni što su Gornji Vakuf i Sloga u debitantskoj sezoni u elitnom rangu najprijatnije iznenađenje. Sloga i Gornji Vakuf bez premca imaju najbolju posjetu u svim rangovima takmičenja u našoj zemlji. U grotlu gornjovakufske dvorane pali su Borac iz Banje Luke, Gračanica, Vogošća, dobojska Sloga...

- To što mi imamo na našim utakmicama je teško opisati. Nas bodri i staro i mlado. Za rukomet se živi i o rukometu se u Vakufu priča sedam dana u sedmici. Teško ćete, siguran sam, naći takvo nešto u našoj zemlji. Navijači su, zaista, ti koji nas motiviraju i koji su nam podrška u svakom smislu - kaže Osman Sofić, predsjednik kluba, i sam nekadašnji rukometaš Sloge.

Naglašava kako je krajnji cilj opstanak ove sezone u najelitnijem razredu te razvijanje kluba na duže staze.

- Stabilan smo klub, nikome ne dugujemo, plaće su redovne. Imamo solidan igrački kadar, koji ćemo tokom zimske pauze pokušati još ojačati s nekoliko igrača i sve je to dovoljno za jednu pozitivnu priču, koju šaljemo iz grada rukometa. Ako se sve posloži onako kako smo planirali, za koju sezonu napast ćemo, možda, i prvo mjesto – optimistično kaže Sofić.

Nakon nastupa za Turbinu i Neretvu iz rodne Jablanice te za mostarski Velež, u Slogu je prije više od godinu došao Anes Halebić, odlični organizator igre gornjovakufskih “Crvenih”.

- Veoma sam dobro prihvaćen u novoj sredini i mislim da sam to gostoprimstvo bar djelimično vratio u jesenjem dijelu sezone. Fascinirala me je publika. Pred boljom nisam igrao, to je neopisivo kako se navija i voli rukomet. Pred takvom podrškom ne možete loše odigrati. Uprava radi na stvaranju što boljih uvjeta za nas, igrače, mnogo se ulaže – kaže dvadesetčetverogodišnji Halebić, koji smatra kako u plej-ofu na kraju prvenstva ima mjesta i za Slogu.

Liga jaka

Iskusni trener Rasim Demirović dugo je igrao za Slogu, ali i za bugojansku Iskru, Borac iz Travnika, Krivaju, sarajevski Željezničar te je stekao i internacionalno iskustvo u Kataru. Ovom četrdesetosmogodišnjem stručnjaku cilj je opstanak u ligi.

- Šestim mjestom na polusezoni više sam nego zadovoljan. Liga je jaka i, da nije bilo kikseva na nekim gostujućim utakmicama, mogli smo biti i koju poziciju bolje plasirani. No, bez obzira na to, mi smo presretni. Smatram da na kraju, uz najmanje dva pojačanja, možemo izboriti plej-of i našoj publici ponuditi još kvalitetnih utakmica u kojima će uživati – kaže Demirović.

Prozivka ranije 

Sloga je ove jeseni s uspjehom nastupala i u Kupu Bosne i Hercegovine, izborivši nastup u četvrtfinalu. Na svom parketu će 2. februara iduće godine dočekati pobjednika utakmice Leotar – Izviđač.

Bit će to istinski rukometni praznik u gornjovakufskoj dvorani, a zbog toga je i prozivka Sloge zakazana ranije, već za 7. januar naredne godine.

1.500

gledalaca prati svaku domaću utakmicu Sloge, a derbije i koja stotina više.

1956.

godine formirana je Sloga, a rukometnu loptu u Gornji Vakuf donio je Đuro Hrčan, sportski radnik koji je umro 2012. godine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.