TUGA Najveći vozač Formule 1 u historiji

Pet godina od nesreće Mihaela Šumahera

Njegovo zdravstveno stanje i dalje je skriveno od javnosti

Fena

Misterija o stanju najvećeg vozača u historiji Formule 1

Foto: Agencije


U subotu će biti tačno pet godina otkako je najuspješniji vozač u historiji formule 1 Nijemac Mihael Šumaher (Michael Schumacher) teško stradao na skijanju u francuskim Alpama, a njegovo zdravstveno stanje i dalje je skriveno od javnosti. 

Sedmerostruki svjetski prvak je stradao 29. decembra 2013. na skijanju u francuskim Alpama udarivši glavom o stijenu. Iako je nosio skijašku kacigu, doživio je teške povrede glave. Prebačen je u bolnicu u Grenoblu, gdje je podvrgnut dvjema operacijama i stavljen u induciranu komu. Pet mjeseci kasnije prebačen je s odjela intenzivne njege na rehabilitacijski odjel, a u junu 2014. je iz Grenobla premješten u Lozani. 

U septembru iste godine stigao je u svoj dom u švicarskom Glandu, mjestu na obali Ženevskog jezera.

Otad mediji samo nagađaju o njegovom zdravstvenom stanju, no porodica o svemu šuti. Šumaherova zdravstvena situacija tako je postala jedna od najvećih tajni današnjeg sporta.

Dio medija navodi da Šumaher bespomoćno leži u bolničkom krevetu, dok drugi tvrde kako samostalno hoda po kući i da se oporavak dobro odvija. Također postoje i špekulacije o tome koliko košta njegova medicinska briga, pa se tako spominje i brojka od 55.000 eura mjesečno.

Jedna od osoba koja se brine da Šumaherovo stanje ostaje tajnom je menadžerica Sabine Kem (Kehm). Povremeno šalje izjave za medije, koje su općenite naravi i govore o tome da njegova porodica pokušava učiniti sve najbolje kako bi se popularni Šumi oporavio.

- Razumijem da ljude zanima njegovo zdravstveno stanje. Međutim, njegova porodica želi zadržati svoju privatnost - poručila je Kem.

Među onima koji znaju kako je njegovo stanje, zasigurno je i predsjednik Međunarodne automobilističke federacije (FIA) Žan Tod (Jean Todt). Međutim, bivši Ferrarijev šef i veliki Šumaherov prijatelj također o svemu šuti. 

Tod je u svom posljednjem razgovoru za medije govorio o Formuli 1, ali nije želio otkriti detalje o legendarnom vozaču.

Šumaher je tokom karijere osvojio rekordnih sedam naslova svjetskog prvaka i rekordnu 91 pobjedu. Prva dva naslova prvaka osvojio je u Benetonu (1994., 1995.), a od 2000. pa do kraja 2004. je osvojio 5 naslova u nizu u bolidu Ferarija. Nastupio je na 308 utrka, a 155 puta se uspinjao na jednu od stepenica pobjedničkog postolja.

Šumaher će 3. januara proslaviti 50. rođendan.

Više o temi Michael Schumacher

NA VRH

Podijeli članak na