USPJEH

Amel Tuka postao diplomirani inžinjer mašinstva: Vjerenica Amina natjerala me da završim studij

Mnogo mi je pomogla kod pripreme posljednjeg ispita

Tuka s vjerenicom: Našao srodnu dušu. Univerzitet u Zenici

D.Jurišić

28.12.2018

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka trenutno se nalazi na radnom odmoru u Zenici, gdje se priprema za naredne izazove. Danas je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici odbranio diplomski rad o temi „Uputstva za održavanje i ispitivanje dizaličnih sistema s aspektima primjene evropskih standarda i preporuka“. Amel Tuka je diplomirao ocjenom 10 i stekao zvanje diplomirani inžinjer mašinstva.

- Vjerenica Amina Pivić natjerala me da napokon završim fakultet. Mnogo mi je pomogla kod pripreme posljednjeg ispita - otkriva Tuka za naš list. 

Velika podrška 

Upravo je vjeridba nešto po čemu će državni rekorder na 400 i 800 metara posebno pamtiti 2018. godinu.

- Vjerili smo se u martu. Sve to dođe s godinama, pojavi se taj osjećaj. Drago mi je što sam našao srodnu dušu, s kojom mogu razgovarati o svemu. Mi, sportisti, najviše vremena provodimo na terenu: na treninzima, putovanjima, pripremama i takmičenjima. Ona mi je u svemu tome podrška, mnogo je lakše i trenirati.  

Sigurno se nijedno od nas ne bi odlučilo na ovaj korak da nismo jedno u drugome prepoznali sigurnost.

Drago mi je što postoje djevojke poput nje, koje su moralno odgojene kao što sam i ja. Sjećam se iz srednjoškolskog vremena kako su moji otac i mama zagrljeni gledali film na televiziji, sad kad sam zreliji, želim i ja to imati – govori Tuka, ali ipak nije želio još odati datum vjenčanja. 

No, otkrio nam je novost u trenažnom procesu, u koji je odnedavno uključena i nutricionistica iz Splita, do koje je došao uz pomoć slavne hrvatske diskašice Sandre Perković.

Vrhunski nivo 

- Uvijek najviše volim spominjati individualne sportove, čitao sam ranije o Novaku Đokoviću i njegovoj ishrani, ali tada to nisam baš najozbiljnije shvatao. Danas, kad se nalazim na vrhunskom nivou, moram voditi računa o svemu kako bih se tu i zadržao.

Zahvaljujući svojoj prijateljici Perković i njenom fizioterapeutu Jeleni Gabelici, došao sam do doktorice Dragane Olujić, nutricionistice koja je ranije vodila Blanku Vlašić dok se aktivno bavila skokom uvis, a danas radi s nogometašima splitskog Hajduka i mnogim drugim vrhunskim sportistima.  

Sve mi to daje dodatno podstrek, vjerujem da mi njen program ishrane može još više pomoći. Maksimalno sam ozbiljno prihvatio njen plan i radim prema tome. Za mjesec smo već postigli veoma dobre rezultate, i ona sama je bila iznenađena mojim napretkom - ističe Tuka.

Pripreme s Italijanima

- Moram priznati da sam pogriješio što nisam poslušao trenera i učestvovao na Svjetskom prvenstvu u Birmingemu. Osjećao sam se, zaista, dobro, u Gentu sam istrčao rekord iz punog treninga. Pokušavali su me nagovoriti, ali sam imao strah nakon Beograda i te male povrede.  

Norma za Birmingem bila je izrazito jaka (1:46,50, op. a.) i učestvovalo je tek desetak atletičara. Možda sam se mogao boriti za finale, ali... Idemo dalje, trenutno se spremam za novu dvoransku sezonu, gdje me čeka Evropsko prvenstvo u Glazgovu. I ovaj januar ću provesti na pripremama u Portugalu sa svojim trenerom i ostalim članovima Atletske federacije Italije. Mnogo mi je lakše trenirati s njima – govori Tuka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.