SKI-SKOKOVI

Kobajaši slavio drugu pobjedu na novogodišnjoj turneji "Četiri skakaonice"

Trijumfirao prije dva dana u Oberstdorfu

Kobajaši: Bio najbolji i u Garmiš-Partenkirhenu. AFP

b92.net

1.1.2019

Japanski ski-skakač Rjoju Kobajaši (Ryoyu Kobayashi) trijumfovao je u Garmiš-Partenkirhenu, drugoj stanici novogodišnje turneje "Četiri skakaonice".

Kobajaši, koji je slavio i prije dva dana u Oberstdorfu, došao je do druge pobjede, a šeste u sezoni i karijeri, skokovima od 136,5 metara i 133 metra, što mu je donijelo 266,6 bodova.

Odmah iza Kobajašija završio je Markus Ajzenbihler (Markus Eisenbichler) iz Njemačke, koji je sakupio dva boda manje, dok je podij popunio Poljak David Kubacki (Dawid), uprkos najboljem nastupu u kvalifikacijama. 

Na polovini turneje vodi Japanac i u devet od posljednjih deset slučajeva ovo prestižno takmičenje osvajao je upravo čovjek koji je imao prednost nakon takmičenja u Garmišu.  

Kobajaši je nastavio sa sjajnim nastupima od početka sezone, ali je zanimljivo da su mu oba skoka bila kraća od drugoplasiranog Ajzenbihlera. Nijemac je u prvoj seriji skočio 138 metara, a u drugoj 135, ali mu to nije bilo dovoljno – koeficijent vjetra i ocjene sudija bili su na strani Rjojua, koji se provukao kroz "iglene uši". Ajzenbihler se na kraju poklonio Kobajašiju.  

Sada se skakači sele u Austriju – u petak je na programu Insbruk, a dva dana kasnije će biti odlučen pobjednik u Bišofshofenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.