RUKOMET

Terzić za "Avaz": Nama je svaki dan zajedno vrijedan kao dukat

Piše: Er. BIJEDIĆ

2.1.2019

Stigao je u Vesprem još 2009. godine i nema namjeru da napušta ovaj mađarski grad u središnjem dijelu Panonske nizije. A i zašto bi, kada Mirsada Terzić itekako cijene u svjetskom rukometnom velikanu.

Treća sreća

Posljednja potvrda stigla je prošle sedmice kada je kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine produžio ugovor do ljeta 2020. godine, uprkos činjenici da je Terzić duboko u četvrtoj deceniji života (35 godina napunio u julu).

- Šta da kažem... Više volim da ljudi to prepoznaju i sami kažu. Ne volim sam o sebi iznositi hvalospjeve. Velika je prvenstveno čast biti dio kolektiva kao što je Vesprem, kluba koji je sigurno posljednjih deset godina u top 5 klubova u svijetu.

Više od mene u klubu su samo pojedini mađarski igrači. Od stranih rukometaša najviše sam u klubu ako ne brojimo Karlosa Pereza (Carlos, Kubanac, igrao za Veszprem od 1997. do 2013. godine, a danas je pomoćni trener, op. a.), koji je poslije nekoliko godina uzeo mađarsko državljanstvo – kaže Terzić koji je s Vespremom osam puta bio prvak Mađarske .

U ovom velikanu odigrao je i dva finala Lige prvaka (2015. i 2016.).

Mnogo zdravlja

- Nadam se da će biti uskoro ona treća sreća. Imam veliku želju biti prvak Evrope – ističe Terzić.

On se nalazi s reprezentacijom u Dohi, gdje će odigrati dva kontrolna meča s Katarom.

- Nama je svaki dan zajedno vrijedan kao dukat, jer nam je ovo posljednja prilika da se imalo uigramo do aprila i kvalifikacijskih mečeva s Finskom. Za nas igrače je plasman na Evropsko prvenstvo to nešto veliko i mislim da to zajedno s navijačima možemo uspješno završiti. Želim im mnogo uspjeha, zdravlja i sreće u sljedećoj 2019. godini. Sve što želim sebi, želim i svakom pojedincu u našoj državi – poručuje Terzić.

Nenormalna situacija

Terzić je skoro 20 godina u državnom timu.

- U reprezentaciji je uvijek bilo nekih turbulencija.

Tu sam od svoje 16. godine i sve sam vidio, sve znam. Svaki bod za nas je kao da neka normalna reprezentacija osvoji 15. Mi smo u stvarno nenormalnoj situaciji i moramo biti zadovoljni svakim uspjehom. S druge strane, mnogo je negativnosti koje stvarno ne bih ni da spominjem – naglašava naš sagovornik.

Sjećanje na 2016.

U finalu Lige prvaka 2016. godine Vesprem je sredinom drugog poluvremena protiv poljskog Kielca imao vodstvo 26:17. Uprkos toj prednosti, ostali su bez naslova.

- Mislili smo u 45. minuti da imamo sve riješeno.

Kielce je imao i sreće, a kad je došlo do sedmeraca, nismo se snašli – prisjeća se Terzić, koji je promašio gol Poljaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.