RAZGOVORI

Fazlagić za Avaz.ba o EYOF-u: Bio je ovo Sizifov posao, ali vjerovali smo u ideju i zajednički san

Presretan sam što će moj rodni grad i moja država ponovo biti olimpijski, što ćemo opet biti centar svijeta po pozitivnim aktivnostima

Fazlagić s maskotom EYOF-a Grudvijem. Arhiv

E. Ma.

5.1.2019

Osjećaji su pomiješani i recipročni vremenu provedenom u radu na ovom značajnom projektu - Zimskom olimpijskom festivalu mladih. U ovom trenutku, mi u Olimpijskom komitetu (OK) BiH živimo naš san - rekao je jučer u izjavi za Avaz.ba Said Fazlagić, generalni direktor Olimpijskog komiteta BiH.

Podsjetimo, jučer je na Trebeviću ozvaničen početak medijske kampanje pred najznačajniji sportski događaj u BiH nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. - EYOF, koji će u našoj zemlji ugostiti mlade sportiste iz 46 zemalja svijeta od 9. do 16. februara.

Naporan put

Kako nam je kazao Fazlagić, put od kandidature Sarajeva do sada bio je izuzetno naporan, ali su u OKBiH vjerovali u ovu ideju.

-  Proteklih devet godina bilo je vrijeme Sizifovog posla, borbe razuma nad realnom situacijom u BiH, ali u isto vrijeme vjerovali smo u ideju i naš zajednički san - istaknuo je Fazlagić.

Prisjetio se kako je začeta ideja EYOF-a u BiH.

- Sve je počelo idejom tada novoizabranog Predsjedništva OKBiH (Siniša Kisić, Izet Rađo, Marijan Kvesić), koje je željelo napraviti nešto veliko u sportskom smislu i u skladu s olimpijskim vrijednostima prijateljstva, poštovanja i izvanrednosti, a da je realno izvodivo u datim političkim i ekonomskim uvjetima.

Zaključili smo da je zajednička kandidatura dva grada iz dva entiteta i cijele Bosne i Hercegovine upravo ta aktivnost koja vraća BiH na evropsku i svjetsku scenu olimpizma. I ne samo olimpizma. Sve ove aktivnosti rezultirat će ogromnom ostavštinom u materijalnom i nematerijalnom smislu, prvenstveno misleći na promjenu imidža nabolje, nove objekte, borilišta, educirane mlade ljude spremne za nove izazove u budućnosti - potcrtao je Fazlagić.

U početku je prevladavao skepticizam pa lagana faza prihvatanja EYOF-a, i polako, jedna za drugom, svaka od institucija nadležnih za sport davale su podršku.

- Uz pomoć naših velikih prijatelja iz susjednih olimpijskih komiteta (Janez Kocjančić, Zlatko Mateša, Vlade Divac, Božo Maljković) uspjeli smo uvjeriti sve domaće i međunardne relevantne subjekte da je ovo prava stvar - ekonomski, sportski, kulturološki i civilizacijski. Čak je i Predsjedništvo BiH postalo generalni pokrovitelj EYOF-a 2019. Ovo sve je bio najteži i nevidljivi dio uloge Olimpijskog komiteta BiH - kazao je Fazlagić.

Olimpijski grad

Poručio je da je sretan pred dolazak takmičara i delegacija iz 46 zemalja u našu zemlju.

- Presretan sam što živim svoje snove, što će moj rodni grad i moja država ponovo biti olimpijski, što ćemo opet biti centar svijeta po pozitivnim aktivnostima, a ne negativnim vjestima. Mladost i cijela BiH živjet će i raditi zajedno za dobro svih nas. Nakon EYOF-a napokon ćemo otvoriti Olimpijski muzej, koji OKBiH pokušava završiti 25 godina. Svima onima koji su, bar djelićem svojih mogućnosti, pomogli ovim snovima - od srca hvala. Svim Bosancima i Hercegovcima želim najbolje organiziran EYOF 2019 u historiji ovog takmičenja - potcrtao je Fazlagić.

Doprinos gradonačelnika

Svi gradonačelnici u prethodnom periodu, od začetka ideje EYOF-a, dali su manji ili veći doprinos projektu, kaže generalni sekretar OKBiH.

- Neki su bili više, a neki manje svjesni važnosti i mogućnosti ovog projekta. Svakako su najveći teret podnijeli aktuelni gradonačelnici koji su primili i koji će predati olimpijsku zastavu narednom organizatoru. Veliku podršku su dali i Vijeće ministara, entitetska ministarstva, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Kantonalna vlada i Ministarstvo sporta i kulture KS. Svima koji su pomogli zahvaljujem - rekao je Fazlagić.

Najeminentniji svjetski stručnjaci

Uz  dobivanja finansijskih garancija relevantnih institucija svih nivoa vlasti u BiH koje su omogućile održavanje EYOF-a te neophodnih glasova da se dobije organizacija ove manifestacije glasanjem evropskih olimpijskih komiteta na Generalnoj skupštini EOK-a, OKBiH je posebno ponosan na činjenicu da je uspio firmi EYOF pridodati najeminentnije svjetske stručnjake koji godinama organiziraju Olimpijske igre širom svijeta.

- Njih deset je OKBiH uključio u sistem putem naših velikih prijatelja iz Evropskog olimpijskog komiteta. Posebno želim istaći kontribuciju izuzetnog biznismena i patriote Seada Dizdarevića, koji sa svojom firmom "Jet Set" iz Njujorka nije žalio ni resurse ni novac da pomogne organizaciju EYOF-a - istakao je Fazlagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.