ODBOJKA

Još jedna pobjeda do historijskog podviga

U srijedu se u Lukavcu traži trijumf protiv Rumunije za plasman na Evropsko prvenstvo

S utakmice u Latviji: Bh. tim uvjerljivo slavio

N. D.

7.1.2019

U prilično skromnim sportskim dostignućima na kakve su navikli ljudi u Bosni i Hercegovini, često se koristi riječ „historijsko”.

I ovog se puta može iskoristiti ista riječ kao objašnjenje, ali nema sumnje da je to s potpunim pravom.

Bez najava

Reprezentativna odbojka u našoj zemlji skoro da je bila zamrla. Odlazile su nam i igračice poput Tijane Bošković, koja nije imala selekciju u kojoj će igrati, a onda je bez pompe stigla jedna nova generacija odbojkašica predvođena njenom sestrom Dajanom Bošković i skrenula pažnju na sport skoro zaboravljen u BiH.

A ovih dana stigao je put u grad Jeglava, skoro bez ikakvih posebnih najava. U 5. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, bh. reprezentativke sigurno su za 69 minuta slavile 3:0 na gostovanju protiv Latvije, dok je u istoj grupi Španija kao gost savladala Rumuniju (3:2). Tada je bilo jasno da posljednje kolo donosi veliku šansu da se odbojkaška reprezentacija BiH nađe među najboljim selekcijama Evrope.

Latvija nije mjerilo, ali je preko te reprezentacije za tim selektora Gorana Nešića stigla itekako bitna pobjeda. Bilo je 25:22, 25:14 i 25:14. Dajana Bošković imala je 13, Ajla Paradžik 11 osvojenih poena, čemu je dodala i to da je bila najbolja blokerka susreta, a najbolja primačica servisa na utakmici bila je Anđelka Radišković.

Dati maksimum

Narednu utakmicu ženska seniorska reprezentacija BiH odigrat će s reprezentacijom Rumunije, u kojoj će se direktno odlučivati o selekciji koja će se plasirati na završnicu Evropskog prvenstva 2019. godine. Bosna i Hercegovina utakmicu s Rumunijom će igrati u Lukavcu u srijedu od 17 sati, a bh. selekciji odgovarat će pobjeda kako bi se našla na evropskoj odbojkaškoj smotri.

O onome što očekuju naše odbojkašice najbolje govori izjava Ajle Paradžik.

- Želimo ostvariti historijski uspjeh naše ponosne i prkosne BiH. Ovaj tim to zaslužuje i spremne smo da to učinimo. Dat ćemo maksimum i ostaviti srce na terenu, kako bi došle do željenog cilja - izjavila je sjajna bh. odbojkašica.

Sastav iz Jeglave

Za bh. tim pobjedu na gostovanju u Jeglavi ostvarila je sljedeća ekipa: Ajla Paradžik, Marijana Savić, Dajana Bošković, Sanja Kojić-Đurić, Jovana Kovačević, Anđelka Radišković, Iman Isanović, Edina Selimović, Verica Simić, Milana Božić, Ajla Hadžić i Vesna Crnčević. Selektor naše reprezentacije je Goran Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.