SVJETSKO PRVENSTVO

Legendarni Šarić mi je velika podrška

Očekujemo prolazak u drugu fazu, kaže Maglajlija na golu azijske selekcije

Suljaković: U Katar se otisnuo prije pet godina

N. BRADARIĆ

12.1.2019

Nakon nastupa braće Burić, Benjamina i Senjamina, za reprezentaciju Bosne i Hercegovine te Eldara Memiševića, koji je sa Katarom osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu 2015. godine, na ovogodišnjoj svjetskoj smotri najboljih rukometnih reprezentacija u Njemačkoj i Danskoj nalazi se još jedan Maglajlija.

Anadin Suljaković (20) član je katarske rukometne reprezentacije i trenutno je u Kopenhagenu (Danska), gdje ova azijska selekcija igra susrete grupne faze SP-a.

Vrhunski igrači

Kada se počinjao baviti rukometom, Anadin priznaje da nije mogao ni sanjati da bi se mogao naći na ovako velikom takmičenju, pogotovo ne u dresu neke inozemne reprezentacije.

- Sjećam se kako sam trčao iz škole gledati utakmice na Svjetskom prvenstvu 2015. godine. A neopisiv je osjećaj biti među rukometnom elitom, vjerujte nisam još ni svjestan da se ovo meni događa. Ali, na stranu sve, mislim da ću na prvenstvu ponuditi ono što najbolje mogu - rekao nam je Anadin na početku razgovora.

Suljaković je pet godina bio član mlađih selekcija Rukometnog kluba Maglaj, a sa samo 16 godina odlučio je promijeniti sportsku sredinu i otići u Katar. To se pokazao kao pravi potez, jer je iz sezone u sezonu napredovao.

U početku je igrao za klub El-Sad i bio član kadetske reprezentacije Katara, a trenutno igra za El-Ahli iz Dohe i seniorski je reprezentativac ove države.

- Nema baš puno igrača koji se mogu pohvaliti da su sa 20 godina zaigrali na jednom SP-u, a i nekim vrhunskim igračima nastup na prvenstvu ostao je velika želja - ističe Suljaković.

Gledati naprijed

Na 26. po redu Svjetskom prvenstvu učestvuju 24 reprezentacije, a Katar je u grupi D zajedno sa reprezentacijama Švedske, Mađarske, Argentine, Egipta i Angole. Kakve su šanse i želje Katarana, pitali smo Anadina.

- Odlično je raspoloženje među igračima. Odradili smo fantastične pripreme od tri mjeseca i došlo je vrijeme da naplatimo naš trud i rad. Svaka utakmica bit će teška.

Moramo dati svoj maksimum, a ono što mi očekujemo je prolazak u drugu fazu - rekao je Anadin.

Dodaje da je prije četiri godine Katar bio viceprvak svijeta, ali to više niko ne spominje.

- Što je bilo, bilo je. Samo gledamo naprijed. Dosta je novih igrača trenutno u reprezentaciji, posebno nas mladih koji smo željni dokazivanja. Ja uz sebe imam legendu rukometa, Danijela Šarića (nekadašnji reprezentativni golman BiH, kasnije je počeo braniti za Katar, op. a.), koji mi je velika podrška. Od njega mnogo učim i osjećam neku sigurnost - rekao je Suljaković.

Sve dođe na naplatu

Suljaković poručuje mlađim sportistima da rade što više jer je to jedini način da postignu cilj.

- Znam da često nije lako, ali trud i rad uvijek dođu na naplatu. Mom Rukometnom klubu Maglaj želim dobre pripreme i uspješnu polusezonu, a ljubiteljima rukometa u Maglaju poručujem: “Vidimo se uskoro” - rekao je Anadin.

Francuzi su velesila

Ljubitelji rukometa velike šanse za osvajanje naslova daju domaćinima SP-a Danskoj i Njemačkoj, mada ne treba potcijeniti ni aktuelne prvake Francuze.

- Glavni favoriti su, prema meni, Švedska i Danska, ali i Njemačka. Ni Francusku ne smijemo potcijeniti, oni su velesila - kaže Suljaković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.