ODBOJKA

Idem igrati na Filipine

Fokusirana na sezonu sadašnjeg kluba, a s reprezentacijom može daleko dogurati l Bez podrške Gračanice

Selimović: Možemo uraditi velike stvari

N. D.

21.1.2019

Nisu bile u centru interesiranja, a onda su zamalo postale prva generacija bh. odbojke koja će otići na Evropsko prvenstvo. Nedostajao je taj još jedan set protiv Rumunije, nisu ga uspjele osvojiti, ali daleko od toga da ženska odbojkaška reprezentacija nije istinsko sportsko otkrovenje u BiH. Te su djevojke disale kao jedna i mnoge koji ne prate odbojku, natjerale svojim igrama da iščekuju njihov rezultat.

Skromne i odmjerene, sigurno nisu rekle posljednju riječ kad se govori o bh. reprezentaciji. Jedna od njih je i Edina Selimović. U razgovoru za “Dnevni avaz” Selimović je govorila o svojim počecima, problemima tokom karijere, reprezentaciji i budućim planovima.

Najveća ljubav

- Nakon tenisa i fudbala, opredijelila sam se za odbojku, na preporuku amidže Mirsada Selimovića, koji je poznavao tadašnjeg trenera ŽOK Gračanica. Tu se izrodila i najveća ljubav za odbojkom. Vezao me je duh tog timskog rada, kao i svaki novi element koji sam učila i usavršavala. Odbojku smatram veoma kulturnim i zanimljivim sportom - kaže Selimović na početku razgovora.

A nije sve baš uvijek išlo onako kako bi bilo logično. Poznata priča o slaboj podršci talentima u BiH nije zaobišla ni bh. odbojkašicu.

- Hvala Bogu dragom, podrške uže porodice nikad nije nedostajalo. Što se tiče Općine Gračanica, nisam se osjetila podržano ni u jednom trenutku moje karijere. Oni čak i ne znaju da sam ja članica reprezentacije još od kadetskih kategorija ili možda znaju, ali ne vide. Žalosno je to… biti sigurno najbolja i najuspješnija odbojkašica koju je taj moj grad ikad imao i koja je još u usponu karijere, a osjećati se ovako. Nije bilo podrške niti je očekujem, iskreno. Ovako sam se naviknula – naglašva bh. reprezentativka.

Selimović je provela nekoliko godina u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako kaže, to joj je donijelo mnogo toga.

- Veoma sam zahvalna za cjelokupno iskustvo iz SAD. To je nešto što se dešava jednom u životu i što itekako treba da se iskoristi. Ja sam dobila tu priliku i iskoristila je na najbolji mogući način. Igrati za taj koledž, studirati i biti toliko cijenjen i privilegiran zbog toga što radiš je nešto neopisivo, predivno iskustvo koje me definitivno učinilo boljom osobom i proširilo mi vidike u svakom smislu. Sam način rada, disciplina, odnos prema ljudima, uvjeti, timski rad... Poželjela bih svima da dobiju tu mogućnost. Ti ljudi doslovno ugrade u tebe najbolje i najpozitivnije – smatra Selimović.

Bolji uvjeti

Svi su ponosni na rezultate reprezentacije, ali je ostao osjećaj žaljenja. Odbojašice su bile toliko blizu plasmana na veliko takmičenje.

- Veoma mi je teško pao posljedni poraz u utakmici protiv reprezentacije Rumunije. Teško mi je palo zato što čvrsto vjerujem da je ova reprezentacija zaslužila da se plasira na Evropsko prvenstvo. Samim tim, ja vjerujem da ćemo, sa malo više iskustva svih igračica u narednom periodu i s više okupljanja i zajedničkog treniranja, to i postići. Na čelu sa selektorom Goranom Nešićem, koji je unio potpuno novi duh i znanje koje je do sada neviđeno u ovoj selekciji, vjerujem da ćemo, žargonski rečeno, daleko dogurati. Ukoliko budemo imale malo bolje uvjete nego do sada, vjerujem da će i to mnogo doprinijeti – kaže Selimović.

Trenutno nosi dres rumunskog Belor Galati.

- Za sljedeću sezonu još je rano govoriti, moj fokus je na tome da završim ovu najboljim mogućim ishodom. U maju idem da odigram jednu sezonu na Filipinima, koja traje tri mjeseca, a poslije toga ćemo vidjeti. Molim Boga samo za zdravlje, a rada se ne bojim – poručila je bh. odbojkašica.



Selektor Nešić

- Ova reprezentacija BiH ima veoma talentirane mlade igračice, koje itekako imaju usađen pobjednički duh. Prema mom mišljenju, nije bitno biti prisutan samo fizički i odrađivati posao, mora se to posložiti s onim što dolazi iznutra, a to su emocije, srce i žar. Da igraš zato što voliš to što radiš, da igraš zato što voliš svoju državu i da srcem daješ sve od sebe za nju i za tim. Da ponovo spomenem da ova reprezentacija ne bi postigla historijski uspjeh bez glavnog čovjeka koji je zaslužan za sve, selektora Gorana Nešića – tvrdi Selimović.


Psihička stabilnost

Iza Edine Selimović je prilično teška povreda, s kojom se odlično izborila. Shvatila je to kao sastavni dio sporta i nakon svega izašla još jača.

- Povreda uvijek veoma teško pada, ali je u tom trenutku najbitnija psihička stabilnost. Desila se povreda, ali kad sve to prođe, čovjek pomisli ko zna zašto je to bilo dobro – kaže Selimović.



186

centimetara visoka je 27-godišnja  reprezentativka  Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.