TRADICIONALNI IZBOR

Branislav Crnogorac: Učinit ćemo sve da naši sportisti budu zadovoljni

Manifestacija će biti održana 24. januara u 19.30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo

J. Alibegović

23.1.2019

Uoči 74. tradicionalnog Izbora sportiste i sportske ekipe u BiH za 2018. godinu, u organizaciji Sportskog saveza u BiH, u Sarajevu je održana pres-konferencija na kojoj su govorili predsjednik Sportskog saveza BiH Branislav Crnogorac, predsjednik organizacionog odbora Vlatko Glavaš, predsjednik žirija Nihad Selimović, te član Upravnog odbora Ismir Pramenković. Moderator konferencije bio je sportski novinar Muhamed Bikić. 

- Ponosni smo što je Sportski savez BiH taj koji već tradiocionalno sumira rezultate i proglašava najbolje sportiste i sportske ekipe. Vi znate da je upravo ovaj savez 2001. godine proglasio Mirzu Delibašića za sportistu stoljeća i mi smo ponosni zbog toga. I ove godine nastavljamo tradiciju i imamo čast da nam je predsjednik Organizacionog odbora gospodin Vlatko Glavaš. Nadam se da će i ova manifestacija biti uspješna i učinit ćemo sve da naši sportisti budu zadovoljni - rekao je Branislav Crnogorac.

Zatim se medijima obratio i proslavljeni bh. nogometni reprezentativac i prvi kapiten naše reprezentacije Vlatko Glavaš.

- Drago mi je da sam dio ove manifestacije kada su u pitanju ambasadori Bosne i Hercegovine, koji stvarno promoviraju našu domovinu na ovaj način i velika mi je čast biti na čelu Organizacionog odbora. Drago mi da će naši sportaši i oni koji vode politiku ove zemlje imati malo sluha prema njima da im se omoguće i bolji uvjeti za bolje rezultate u narednim godinama - istako je Vlatko Glavaš.

Predsjednik žirija Nihad Selimović rekao je da je žiri kojim predsjedava isključivo vrednovao sportske rezultate.

- Veliko mi je zadovoljstvo biti na čelu takvog žirija i takve manifestacije. Ipak je ovo najstariji izbor i velika mi je čast što sam već nekoliko godina na čelu tog žirija. Sve odluke žiri već nekoliko godina donosi jednoglasno. Rad žirija je zasnovan na metodi mađarskih tablica i svi sportski rezultati vrednuju se isključivo po bodovima, odnosno uspjehu. Za razliku od nekih izbora, gdje imamo dio i popularnosti sporta, ovdje je isključivo sportski rezultat - rekao je Nihad Selimović

Član Upravnog odbora Ismir Pramenković naglasio je da je žiri ove godine uradio ispravnu stvar, što je i UO utvrdio.

Izbor najboljih vrši se na osnovu prijedloga strukovnih saveza udruženih u Sportski savez u BiH, a na osnovu kriterija žiri je sačinio liste kandidata koji su ušli u najuži izbor.

Sportski savez u BiH i ove godine bira najbolje u 13 kategorija: najuspješniji sportista u muškoj konkurenciji, najuspješniji sportista u ženskoj konkurenciji, najuspješnija ekipa u muškoj konkurenciji, najuspješnija ekipa u ženskoj konkurenciji, najuspješnija državna selekcija ili ekipa, najuspješniji trener, najuspješniji sportista student, najuspješnija juniorka i najuspješniji junior, nagrada za vrhunski rezultat, nagrada fudbaler godine, nagrada košarkaš godine i nagrada najbolji šahista "Nusret Čaušević".

Bit će dodijeljeno i posebno priznanje "Mirza Delibašić", nagrada za životno djelo, za fer-play, nagrada ambasador sporta, nagrada za naučno-istraživački rad, publicistički rad, odnosno novinarsku djelatnost, priznanje za sportske nade i specijalna nagrada.

Manifestacija Izbor sportiste i sportske ekipe u BiH za 2018. godinu, u organizaciji Sportskog saveza BiH, bit će održana 24. januara u 19.30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.