VEĆ VIĐENO U NOGOMETU

Skandinavsko prijateljstvo: Danci i Šveđani namještaju rezultat koji ih vodi u polufinale

IHF nije u stanju učiniti da se ključne utakmice posljednjeg kola igraju u isto vrijeme

SP u rukometu: Danska i Švedska u borbi za polufinale. Screenshot

Tportal.hr

23.1.2019

Uoči rukometne utakmice Švedske i Danske koja odlučuje o polufinalistima Svjetskog prvenstva, mnogi su se sjetili onog što se dogodilo na nogometnom EP 2004. godine.

U utakmici sa EP 2004. godine koju ljubitelji nogometa neće samo tako zaboraviti Danci i Šveđani znali su da rezultat 2:2 vodi i jedne i druge dalje, ali na štetu Italije. Dvoboj je završio baš tim rezultatom, a iako su doživjeli osudu javnosti, nikad nije dokazano da je išta dogovoreno pa je skandinavsko prijateljstvo odvelo obje reprezentacije u četvrtfinale, gdje su zatim, na radost nogometnih navijača, odmah ispale.

Ove srijede Danci i Šveđani imaju priliku ponoviti isto, ali u rukometu. Naime, u grupi 2 Svjetskog prvenstva šanse za prolazak u polufinale još su Danska, Švedska i Norveška te bi grupa vrlo lako mogla završiti s tri reprezentacije koje imaju jednak broj bodova.

Uoči posljednjih dvoboja, Danci imaju dva boda više od konkurenata, ali igraju sa Šveđanima, a od Norveške se očekuje pobjeda protiv neuvjerljivih Mađara.

Ranije u turniru Danska je pobijedila Norvešku 30:26, dok su Norvežani svladali Švedsku 30:27, a u slučaju jednakog broja bodova, ti će rezultati biti od iznimne važnosti, jer će odlučivati o polufinalistima međusobni susreti.

Uglavnom, ako Norvežani pobijede Mađarsku, moraju se nadati za sebe pozitivnom ishodu utakmice koja se igra kasnije. No, postoje rezultati koji i Dansku i Švedsku vode dalje, a to je pobjeda gostiju od tri ili četiri razlike, dok će u nekim kombinacijama s puno postignutih golova i trijumf dva ili pet razlike ekipe Kristijana Andersona (Andresson) učiniti obje strane zadovoljnima.

Želimo prije svega ući u utakmicu s namjerom da pobijedimo, ali ako se nađemo u takvoj situaciji, pokušat ćemo ne izgubiti s više od četiri razlike. No, plan nam je učiniti sve da dođemo do trijumfa - uvjerava danski selektor Nikolaj Jakobsen (Jacobsen). 

Slične riječi mogle su se čuti i od nogometnih selektora uoči susreta 2004. godine pa su se posljednje minute pretvorile u farsu i čuvanje lopte na centru. Hoće li i rukomet tome svjedočiti? Bio bi to pravi skandal.

Veliki minus u cijeloj priči ide i IHF-u, koji po svom starom običaju nije u stanju učiniti da se ključne utakmice posljednjeg kola igraju u isto vrijeme, što bi takmičenje učinilo pravednijim. No, već smo navikli da krovna organizacija ne vidi daleko ispred sebe i nimalo ne poštuje takmičarsku stranu rukometa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.