SANKANJE

Uz rame svjetsk im silama

Piše: N. DEMIROVIĆ

29.1.2019

Ljeti koriste stazu na Trebeviću, a zimi su svjetski putnici. Treniraju u Sarajevu u sankama s točkovima i pripremaju se za uvijek neizvjesnu zimsku sezonu, s obzirom na to da teško mogu očekivati led na trebevićkoj bob stazi.

– Tokom ljeta dolazili su nam takmičari iz više država. Treniramo zajedno, a posebno nam pomažu Slovaci. Gledamo da iskoristimo svaki trenutak da unaprijedimo ovaj sport – kaže Senad Omanović, selektor reprezentacije BiH i predsjednik Sankaškog saveza BiH.

Šest utrka 

I kako kažu u bh. reprezentaciji, ispostavilo se da se može praviti dobar rezultat. U ovoj sezoni planirano je da se vozi svih šest utrka Svjetskog juniorskog kupa i 34. svjetsko juniorsko prvenstvo. Poslije četiri utrke sezone Mirza Nikolajev je na 10. mjestu generalnog poretka u Svjetskom kupu s osvojenih 120 bodova i na odličnom 14. i 15. mjestu su Zlatan Jakić i Hamza Pleho.

Trenutno su bh. sankaši u Inzbruku na treninzima pred nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu, na kojem se očekuje 200 takmičara iz 30 zemalja.

– Kvalifikacije su u utorak i željno iščekujemo da sve počne. Spremi smo za nove izazove i, kao i uvijek, želimo ostvariti što bolje rezultate. Konkurencija je najjača moguća, ali to je samo još jedan dodatni motiv za nas – kaže Mirza Nikolajev, trenutno naš najbolje plasirani takmičar.


Cijena sanki 


Podatak da bh. sankaši koriste latvijske sanke koje koštaju 4.500 eura, dok, recimo, one koje se proizvode u Njemačkoj koštaju 15.000 eura, govori dosta i o položaju naših sankaša, ali mlada generacija bh. takmičara, okupljena oko selektora Omanovića, ne kuka. Sve je podređeno radu.

- Dokazujemo da možemo. Imamo uslove kakve imamo. Znamo mi da Nijemci, primjerice, imaju četiri prirodne i dvije plastične staze, drugi ih isto imaju, ali znamo i da im se možemo suprotstaviti na pravi način. Vjerujem u naše reprezentativce i mislim da će dati još mnogo toga za bh. reprezentaciju – naglašava Omanović, koji je svojevremeno bio sankaški prvak Jugoslavije i selektor reprezentacije tadašnje države.

Treba naglasiti da je sankanje sport u kojem je izuzetno teško ostvariti normu za olimpijske igre. Ne postoji B-norma poput nekih drugih zimskih sportova, a nastup osigurava 40 takmičara s najboljim rezultatima. Kako kažu u bh. timu, potencijal koji pokazuju naši reprezentativci nagovještava da ćemo jednog dana imati predstavnike na ovom takmičenju.


Zanimanje medija

Iako sankaški sport u BiH ne izaziva veliku pažnju, svjetski mediji izuzetno cijene ono što rade bh. sportisti.

Tako je u toku snimanje dokumentarnog filma koji radi BBC. O našim sankašima, uvjetima rada i rezultatima reportažu je snimio u ugledni Associated Press, kao i mnogi drugi mediji, koji potpuno razumiju ambijent iz kojeg su izrasli bh. sankaši.

107

posto pravilo važi u sankaškom sportu. Poput kvalifikacija za Formulu 1, u takmičenje ne može ući sankaš s prevelikim zaostatkom za pobjednikom.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.