RUKOMET

Trener reprezentacije Francuske: Zaljubljen sam u Sarajevo

Piše: Goran ŠUMAR

2.2.2019

Vansan Grivo (Vincent Griveau), trener rukometne reprezentacije Francuske, koja je na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu osvojila bronzanu medalju, u ekskluzivnom intervjuu za “Dnevni avaz” osvrnuo se na planetarnu smotru u Danskoj i Norveškoj, ali i na naš državni tim, a otkrio nam je da svake godine dolazi na odmor u Sarajevo.

Grivo je u stručnom štabu Didijea Dinara (Didier Dinart) zadužen za videoanalizu.

Bronza je uspjeh

- Na prethodnom Svjetskom prvenstvu ispunili smo cilj - rekao je Grivo.

Ipak, s obzirom na to da je Francuska u Danskoj i Njemačkoj branila zlatnu medalju te na činjenicu da imate više od 500.000 registriranih rukometaša, je li bronzana medalja (ne)uspjeh?

- Bronza je za nas uspjeh, jer je naš prvi zadatak na svim takmičenjema da se plasiramo među prve četiri selekcije, odnosno u polufinale. Svi znamo da je teško doći do polufinala, jer je pojačan nivo rukometa. Detalji odlučuju svaku utakmicu, što je potvrđeno i na prethodnom Svjetskom prvenstvu.

Da ste imali Nikolu Karabatića u top-formi, a ne kao rekonvalescenta, te, naprimjer, golmana Tjerija Omejera (Thierry Omeyer), koji se oprostio od reprezentacije, da li biste otišli korak dalje?

- Ne vjerujem... Ne mislim da bi to nešto promijenilo, jer su Danci bili bolji. Imali su bolju ekipu, u kojoj je bolje složena grupa igrača. I taktički su bili na višoj razini od nas tako da su, na kraju, zasluženo prvaci svijeta.

Naša ekipa je u tranziciji, stari igrači polako završavaju svoje reprezentativne karijere, a mladim, talentiranim igračima nedostaje iskustva i tih utakmica na tom nivou. Jednostavno, moraju steći to neophodno iskustvo kako bi Francuska opet postala ekipa koje će se bojati svi na velikim takmičenjima.

Jeste li ikada imali priliku gledati rukometnu reprezentaciju BiH? 


- Da, ali samo prilikom analize nekih naših protivnika, odnosno u utakmicama koje je reprezentacija BiH igrala s njima. No, tada sam veću pažnju obraćao na naše protivnike.

Prijatelji iz Hadžića

Inače, još nisam bio u prilici da gledam reprezentaciju BiH, mada u posljednjih nekoliko godina redovno dio ljetnog odmora provedem u Sarajevu, odnosno u Hadžićima, te na planini Igman.

Kako Vam se dopada naš glavni grad? 

- Zaljubljen sam u Sarajevo, gdje imam i prijatelje i poznanike. To moram konstatirati zbog tih mojih prijatelja iz Hadžića, koji su dio vašeg glavnog grada, je li tako?


Panić i naši mladi igrači

Poznajete li nekog od rukometnih reprezentativaca BiH? 

- Da, Marka Panića, koji je igrao u Francuskoj. Gledao sam i nekoliko utakmica juniorske reprezentacije BiH, gdje sam zapazio nekoliko dobrih, talentiranih igrača, ali ne znam im imena. Ne sjećam se... – kaže Grivo.


Škola rukometa

- Pored Sarajeva, bio sam zaljubljen i u bivšu jugoslavensku školu rukometa, koja je iznjedrila niz vrhunskih igrača. Oni su me inspirirali i kao igrača i kao trenera – kaže Grivo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.