BICIKLIZAM

Seid Lizde za "Avaz": Želim u dresu BiH nastupiti na Olimpijskim igrama

Imam rodbinu u Bosni, ali zbog obaveza rijetko dolazim, kaže takmičar čiji je otac rođen u Banjoj Luci

Piše: Nermin DEMIROVIĆ

4.2.2019

Rijetkost je da se u svijetu sporta neki aktivni takmičar odluči boje jedne sportski razvijene zemlje zamijeniti za boje Bosne i Hercegovine. U stanju u kojem se nalazi bh. sport svako novo ime koje nešto znači u svom sportu je pravi bingo.

Seid Lizde, 23-godišnji biciklista koji je rođen u Italiji, a čiji je otac Banjalučanin, odlučio je doći pod bh. zastavu, iako je nastupao za Italiju.

Važna godina

– Odluka je konačna i vozit ću utrke za reprezentaciju Bosne i Hercegovine – kaže Lizde za „Dnevni avaz“.

Oni koji pomno prate biciklizam kažu da je dolazak Lizde u bh. reprezentaciju veliki dobitak.

Sam biciklista ne krije zadovoljstvo da će nastupati u majici bh. nacionalnog tima.

- Veoma sam zadovoljan, jer sam odavno razmišljao o tome. Prije nego što sam donio ovu odluku, čekao sam da prijeđem u profesionalce. Ove godine sam odlučio iako nisam prešao.

Nadam se da ću rezultatima pomoći bosanskom biciklizmu i možda jedan dan moći nastupati na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama s majicom BiH – priželjkuje Lizde.

O Lizdi se u Bosni i Hercegovini malo zna. Podatak da je sa 23 godine već nastupio za ekipu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a da je od ove sezone član uglednog „EvoPro Racing“ tima, govori da se radi o mladiću pred kojim je blistava sportska karijera.

Jedini posao

– Zadovoljan sam rezultatima i karijerom, iako nisam imao puno sreće posljednjih nekoliko godina. Ova godina će biti veoma važna za mene i moju biciklističku karijeru i nadam se da ću napraviti novi iskorak – kaže Lizde.

Biciklizam u BiH nije posebno razvijen, a odavno je postao unosan biznis van granica naše države. Lizde kaže kako je i njemu ovaj sport posao.

- Trenutno je biciklizam jedini posao kojim se bavim. Posvećen sam maksimalno svojim obavezama i to se vraća, kao što mislim da se sve u životu vrati.

Nadam se da ću još dugo u budućnosti imati biciklizam kao jedini posao i da će to ostati moje profesionalno opredjeljenje – priželjkuje sada već bivši italijanski reprezentativac.

Bosanski jezik mu ide sasvim dobro, ali, kako kaže, i pored velike želje, nije baš često u Bosni i Hercegovini.

- Posljednjih godina rijetko idem u BiH. Puno sam zauzet obavezama oko utrka i treninga, pa zbog toga sebi ne mogu dozvoliti da odsustvujem duže vrijeme. U Bosni imam majku i djeda s mamine strane i ostalu rodbinu. Čujemo se telefonom.

Nadam se da ću u budućnosti imati priliku da budem češće u Bosni, jer to je za mene pravo zadovoljstvo – kaže Lizde.

Radni dan

Biciklizam je sport koji iziskuje mnogo napora pa se sportisti moraju itekako pažljivo odnositi prema obavezama i treningu.

- Moj dan započinje ranim buđenjem i dobrim doručkom. Nastojim da što ranije odem na trening, tako da se mogu odmoriti poslije podne. Često sam u teretani, naročito ako vrijeme ne dozvoljava trening vani na biciklu. Dan završavam ranom večerom i ranijim odlaskom na spavanje – kaže Lizde.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.