ZOI '84

Prije tačno 35 godina u Sarajevu su otvorene 14. zimske olimpijske igre

Glavni grad BiH za domaćina ovog prestižnog takmičenja izabrao Međunarodni olimpijski komitet 1978. godine u Atini

Agencije

Avaz.ba

8.2.2019

U Sarajevu su na današnji dan prije 35 godina otvorene 14. zimske olimpijske igre.

Glavni grad BiH za domaćina ovog prestižnog takmičenja izabrao je Međunarodni olimpijski komitet 1978. godine u Atini. U konkurenciji su bili japanski Saporo i zajednička kandidatura dva švedska grada Falun i Geteborg.

Osim sportskih borilišta, poznati sarajevski domaćinski duh bio je u prvom planu, a cijeli grad živio je u jednom nezaboravnom ambijentu.  

Sarajevo je bilo jedan od ukupno 12 gradova organizatora zimskih olimpijskih igara. Te 1984. godine učesnici igara takmičili su se u disciplinama alpsko skijanje (Jahorina i Bjelašnica), bob i sankanje (Trebević), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman), te hokej i umjetničko klizanje u sportskim dvoranama Skenderija i Zetra u Sarajevu. 

Program igara obuhvatao je 39 događaja na kojima je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja (274 takmičarke i 998 takmičara). Sarajevo je tako opet bilo mjesto susreta Istoka i Zapada, jer na sarajevsku olimpijadu su došli predstavnici zemalja i istočnog i zapadnog bloka. ZOI ’84 pratilo je više od 7.500 predstavnika medijskih kuća iz 41 zemlje, a procijenjeno je da je ovaj događaj, posredstvom televizije, pratilo više od 2,5 milijardi gledalaca. 

Igre su, i po broju učesnika i po uspješnosti organizacije, nadmašile sve dosadašnje, a zatvorene su 19. februara 1984. godine riječima tadašnjeg predsjednika Međunarodnog organizacionog komiteta Huan Antonio Samarana (Juan): "Doviđenja, drago Sarajevo!" 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.