S LICA MJESTA

{VRIJEME JE ZA SPEKTAKL} / Larisa Cerić zapalila olimpijski plamen i ozvaničila početak EYOF-a

Ukupan broj učesnika, zajedno sa sportistima, trenerima i ostalim članovima misija, iznosit će više od 2.000

Piše: Avaz.ba

10.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+32

20:35

Nakon punih 35 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, večeras je Larisa Cerić upalila ponovo olimpijski plamen, a nakon toga je uslijedio i spektakularni vatromet.

Najbolja bosanskohercegovačka sportašica je na taj način imala čast ozvaničiti početak 14. Evropskog omladinskog olimpijskog festivala.

20:15

Uslijedile su svečane zakletve. U ime takmičara zakletvu je položila Asja Klačar, u ime sudija Slaviša Vučić, a Nihad Bašić u ime trenera. Nakon toga je uslijedio performans u znaku mota ovogodišnjeg EYOF-a "Stvaramo zajedno".

20:05

Igre su zvanično otvorene.

Na našem najvećem stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu večeras je zvanično otvoren 14. evropski omladinski olimpijski festival (EYOF), koji će se u Sarajevu i Istočnom Sarajevu održavati do 16. februara.

Našu zemlju će na ovoj sportskoj manifestaciji predstavljati 29 sportista i trenera, i to u disciplinama: alpsko skijanje, ski-trčanje, biatlon, snoubord i brzo klizanje. Zastavu je na otvaranju Igara nosila Esma Alić (alpsko skijanje).

Kao što je poznato, EYOF 2019. je najveći sportski događaj za mlade Evrope.

20:00

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik došao je na binu, a tokom njegovog obraćanja čuju se zvižduci s tribina.

19:55

Predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančič se obratio okupljenim na stadionu "Asim Ferhatović Hase".

Kako je kazao, prošlo je punih 35 godina od Olimpijskih igara u Sarajevu, koje su pronijele ime drevnog grada Sarajeva, BiH, pa i Jugoslavije po čitavom svijetu.

- U Sarajevu ovdje održavamo EYOF. Vjerujem da će sportski entuzijazam i rezultati mladih ponovo osvježiti olimpijski duh i ugled ovog grada. Vjerujem da će ovo iskustvo dati novu snagu za još veće olimpijske poduhvate - kazao je između ostalog Kocijančič.

19:17 

Slijedi defile takmičara na kojem će učestvovati 46 zemalja. Prva, u skladu s tradicijom, izlazi Grčka.

19:15

Vojni orkestar Oružanih snaga BiH u ovim trenucima intonira himnu Bosne i Hercegovine.

19:04

Kreće muzičko-zabavni program. Voditelji večerašnje manifestacije su Ermin Sijamija i Naida Kundurović.

Svečana ceremonija otvaranja 14. EYOF-a upravo počinje.

19:00

U svečanu ložu ušli su članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Sa njima u društvu je i makedonski premijer Zoran Zaev.

18:10

Kako javlja reporter "Avaza" s lica mjesta, na stadionu "Asim Ferhatović Hase" nalazi se oko 25 hiljada ljudi.

18:05

Kao što je poznato, našu zemlju će na EYOF-u predstavljati 29 sportista i trenera, i to u disciplinama: alpsko skijanje, ski-trčanje, biatlon, snoubord i brzo klizanje.

18:00 

Autobusi s učesnicima EYOF-a idu prema našem najvećem stadionu.

17:50  

OO EYOF-a koordinira s osiguranjem da što prije reguliraju gužvu i mole građane za strpljenje.

17:45 

Iz OO EYOF-a istaknuli su da građani bez ulaznica mogu isključivo ući na jug, odnosno ulaz u stadion iz Alipašine ulice. Dodali su da je ulaz kroz koridor predviđen samo za one koji imaju ulaznice i za sportiste.

17:35

Kao što je ranije najavljeno, na ceremoniji otvaranja obratit će se Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, a olimpijski plamen će zapaliti Larisa Cerić.

17:09 

I ekipa Civilne zaštite je spremna.

16:30 

Pristižu i volonteri iz Novog Sada.

16:20 

Polako pristižu brojni građani. Svi s nestrpljenjem iščekuju 17 sati, kada će napokon moći ući na stadion.

16:10 

Ekipe iz osiguranja su spremne i vrše posljednje pripreme.

15:25 

Jedinice Odjeljenja kontradiverzione zaštite KS su na stadionu i vrše KDZ pregled. Naime, do 17 sati nikome neće biti dozvoljeno da uđe na stadion.

15:15

Iz OO EYOF-a dodali su da sportisti na stadion dolaze u 18 sati.

14:30 

Iz Organizacionog odbora (OO) EYOF-a za Avaz.ba su kazali da sve ide planiranim i očekivanim tokom. Istaknuli su da će ulaz na stadion za goste biti otvoren u 17 sati.

14:25

Mobilna ekipa Hitne pomoći KS je stigla na stadion. Na stadionu će biti osam mobilnih ekipa Hitne pomoći. 

14:00

Ulaz na stadion “Asim Ferhatović Hase“ dozvoljen je samo onima koji imaju akreditacije. Osiguranje svaku osobu koja želi ući pregleda da se ne bi desilo da se na stadion unesu zabranjeni predmeti.

13:30

Portparol MUP-a KS Suvada Kuldija je za Avaz.ba kazala da ne može otkriti tačan broj policajaca koji će učestvovati u osiguranju svečanog otvaranja, ali da su poduzete sve potrebne mjere.

- Bit će dovoljno policajaca koji će osiguravati cijelo područje da bi sve proteklo u najboljem redu - kazala je Kuldija.

Kada je u pitanju otvaranje večerašnjeg EYOF-a, i premijer KS Edin Forto kazao je na današnjoj pres-konferenciji Vlade da je događaj maksimalno osiguran i prema najvišim standardima.

13:10 

Na stadionu su postavljene zastave zemalja učesnica.

Sarajevo i Istočno Sarajevo će od danas pa do 16. februara biti domaćini Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih (EYOF 2019).

Kako nam javlja naš reporter sa lica mjesta, na stadionu “Asim Ferhatović Hase – Koševo“ sve je spremno za veliku ceremoniju otvaranja koja će se održati u 19 sati pod nazivom “We create together“ (Stvaramo zajedno).  

Osim volontera, na terenu su i ekipe komunalnog preduzeća “Rad”, koji užurbano rade da bi sve bilo čisto za ceremoniju. 

Na EYOF-u će nastupit oko 1.500 sportista iz 46 evropskih zemalja, a ukupan broj učesnika, zajedno sa sportistima, trenerima i ostalim članovima misija, iznosit će više od 2.000.

U organizaciju takmičenja uključeno je više od 1.000 volontera. Zvanična maskota festivala je Groodvy, stilizirana grudva snijega.

Prvog dana EYOF-a na rasporedu su treninzi u brzom klizanju, hokeju na ledu, snoubordu, ski trčanju, biatlonu i alspkom skijanju. Od 10. februara mladi sportisti iz gotovo cijele Evrope kreću u borbu za odličja.


Stižu učesnici iz 46 država

Za odličja na Evropskom zimskom omladinskom olimpijskom festivalu (EYOF 2019) u Sarajevu i Istočnom Sarajevu u narednih sedam dana borit će se 911 sportista i sportistkinja u uzrastu od 14 do 18 godina iz 46 zemalja.

Takmičenja u osam sportova (alpsko skijanje, skijaško trčanje, biatlon, snoubord, brzo klizanje, hokej na ledu, umjetničko klizanje, karling) odvijat će se na sedam borilišta, olimpijskim planinama Bjelašnici, Jahorini, Igmanu, Dvorištima (Jahorina), olimpijskim dvoranama Zetra i Skenderija te dvorani Peki na Palama.

U pratnji sportista još će biti 530 trenera, ostalih članova timova i šefova misija, zatim između 200 i 250 stranih gostiju - delegata, sudija, tehničkih delegata, zvaničnika i predstavnika međunarodnih sportskih federacija, te više od 400 predstavnika domaćih i stranih medija.


Boje BiH branit će 21 takmičar

Boje reprezentacije Bosne i Hercegovine na EYOF-u branit će 21 mladi sportista u pet sportova.

To su Esma Alić, Nina Petrović, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Harun Kunovac, Samir Hasanbegović, Kemal Karić, Strahinja Arnaut (alpsko skijanje), Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina, Nikola Gavrilović (skijaško trčanje i biatlon), Asja Klačar, Selina Memić (snoubord) i Sumeja Zaimović (brzo klizanje).

U bh. olimpijskom timu bit će još osam trenera, Mirza Nezirović i Almir Bužo (alpsko skijanje), Goran Santrač, Dragan Jeftović (skijaško trčanje), Goran Mumović, Bojan Minić (biatlon), Haris Burić (snoubord) i Nihad Bašić (brzo klizanje). Šef misije je Said Fazlagić i zamjenik Samra Jurišić.

Gosti iz cijelog svijeta

Premijer Republike Sjeverne Makedonije Zoran Zaev prisustvovat će ceremoniji svečanog otvaranja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF).

Osim Zaeva, u Sarajevo su stigli i predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančič i generalni sekretar Rafaele Panjoci (Raffaele Pagnozzi) da bi prisustvovali svečanoj ceremoniji otvaranja EYOF-a.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+21
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.