POSLJEDNJA TRKA

Oproštaj uz medalju: Lindzi Von spektakularno završila karijeru

Najtrofejnija skijašica u historiji Svjetskog kupa osvojila je bronzu u spustu na Svjetskom prvenstvu u Areu

Veličanstvena Lindzi Von otišla je sa stilom. Facebook

Avaz.ba

10.2.2019

Veličanstvena Lindzi Von (Lindsey Vonn, 34) otišla je sa stilom. U posljednjoj utrci karijere najtrofejnija skijašica u historiji Svjetskog kupa osvojila je bronzu u spustu na Svjetskom prvenstvu u Areu.

Do zlata nije mogla, Slovenka Ilka Štuhec opet je bila briljantna i obranila spustaško zlato sa 23 stotinke ispred Švicarke Korin Suter (Corinna Suter), a 49 ispred Von. 

- Bio je savršen dan za spust. Dala sam baš sve od sebe, to je sve što sam željela danas učiniti. Moram priznati da sam bila nervozna, vjerovatno više nego ikad u životu. Željela sam snažno završiti, ali teško mi je bilo kontrolirati živce, a nikad s tim nisam imala problema. Samo sam sretna što sam stigla do cilja. Sigurno. Moj dečko i porodica su sretni - rekla je emotivna Amerikanka poslije utrke.

Von je više od pola života u profesionalnom skijanju. Iako je pobjeđivala i u tehničkim disciplinama, spust je uvijek bio njen "domaći teren", više od polovine pobjeda u Svjetskom kupu - 43 od 82 - ostvarila je baš u najbržoj i najopasnijoj disciplini. Bilo je tu padova, povreda, lomova, operacija. 

Tijelo mi je razbijeno i ne može se popraviti - slikovito je rekla najavljujući oproštaj. 

Dvije sedmice je razbijala glavu, hoće li, neće li, pa 1. februara konačno prelomila. 

- Bila mi je to najteža odluka u životu, ali moram prihvatiti to da ne mogu nastaviti sa skijanjem - kazala je ona.

Pokušala je još jedanput, iako su mnogi mislili da neće nakon pada u superveleslalomu samo nekoliko dana ranije.

Osam svjetskih medalja, od kojih dvije zlatne, te tri olimpijske, uz spustaško zlato iz Vankuvera, njena su bilanca s velikih takmičenja. Osvajala je medalje, ali i srca navijača.

Bronza je adekvatan oproštaj. Ilka je trenutno bolja. Ta Slovenka (28) na drugom SP-u zaredom uzela je zlato. Možda će ih biti još, možda će zamijeniti Lindzi kao kraljica brzinskih disciplina, ali ne i zauzeti status koji je Amerikanka imala u skijaškom svijetu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.