ATLETIKA

Želim oboriti rekorde u sprintu i skoku udalj

Kada Delić-Selimović, trenerica u tuzlanskoj Slobodi Tehnogradu, čini me ne samo boljim sportistom nego i boljim čovjekom

Vejzović: Odbranio naslov državnog prvaka na 60 metara u juniorskoj konkurenciji

J. J.

11.2.2019

Atletski klub Sloboda Tehnograd u svojim redovima skoro prema pravilu uvijek ima velike nade, talente ogromnog potencijala, koji dominiraju bh. atletikom. Jedan od takvih je i Hajrudin Vejzović (18), juniorski šampion Bosne i Hercegovine.

Vejzović je nedavno u Zenici odbranio titulu juniorskog dvoranskog prvaka naše zemlje u disciplini 60 metara. Na tome se, kako kaže, neće zaustaviti.

Svjetska scena

- Moj najveći cilj je finale na Olimpijskim igrama 2024. godine, a pored toga i učešća na Dijamantnoj ligi, i medalje sa svjetske scene. Za ovu godinu planiram oboriti juniorske rekorde BiH na 60, 100 i 200 metara i u skoku udalj, a godinama pokušavam da i na seniorskom nivou oborim ove rekorde - ambiciozan je Vejzović.

S atletikom se prvi put susreo u osmom razredu osnovne škole na takmičenju na nivou općine Živinice. Nastavnik geografije Sabit Sejfić ubacio ga je u štafetu na 4 x 100 metara i bili su prvi!

Učenik je Behram-begove medrese u Tuzli od 2016. godine, a tamo ga je profesor tjelesnog odgoja usmjerio u AK Sloboda Tehnograd. Na Tušnju je pod paskom Kade Delić-Selimović kročio u svijet kraljice sportova.

- Trenerica Kada Delić-Selimović iz dana u dan ne čini me samo boljim sportistom nego i boljim čovjekom. Moja ljubav prema atletici javila se još dok sam bio dječak. Uvijek sam se divio sprinterima koji su tada bili na svjetskoj sceni. Atletika je sport gdje ovisiš sam o sebi i gdje sam sebe gradiš na treninzima.

Moja trenerica često ima potrebu reći: “Kad dođeš na stazu, niko te ne pita ko si ili odakle si nego samo ono što se jedino broji, metri i vrijeme. U atletici nije situacija kao u košarci ili fudbalu, gdje misliš da si bolji, ali ti trener ili predsjednik kluba ne da da igraš zbog nekih finansijskih razloga” - objašnjava mladi atletičar, rođen 2000. godine.

U planu i troskok

Na upit zašto se odlučio na sprinterske discipline i skok udalj, Vejzović kaže:

- Sprinterske discipline na 60, 100, 200, 400 metara i skok udalj su moje discipline. Sprint je, jednostavno, nešto što me ispunjava, a skok udalj skačem zato što i tu imam potencijal za dobru daljinu zbog brzine koju razvijem na zaletu. Trenerica i ja već planiramo da se prebacim na troskok zbog brzine i skočnosti koju posjedujem pa da to iskoristimo za neki bolji rezultat.

Dva uzora

- Imam dva uzora. Jedan je Kristof Lemetr (Cristopher Lemaitre) zbog njegovog fokusa i predanosti i njegovog dokaza da i bijelac može osvojiti medalju na OI-ju iako je to ranije bilo nemoguće zamisliti. Drugi je Karl Luis (Carl Lewis) zbog njegove svestranosti kao sprintera i skakača. On mi je nekako najveći uzor, jer sam njemu, bar prema disciplinama, najsličniji, kaže Vejzović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.