OSTALI SPORTOVI U protekloj godini ostvario zapažene rezultate

PK Leptir iz Fojnice jedini plivački klub u SBK

Aktivno učestvuje na takmičenjima u našoj zemlji

Piše: Jasmin Alibegović

PK Leptir: Osvojene dvije bronzne medalje na mitingu u Sarajevu

Foto: Avaz


Plivački klub Leptir iz Fojnice osnovan je uljeto 2017. godine i kao takav jedini je plivački klub u Srednjobosanskom kantonu (SBK). 

Početkom 2018. godine klub je postao aktivni član plivačkog saveza FBiH i BiH, te aktivno učestvovao na takmičenjima u našoj zemlji. Iako relativno kratko egzistira, PK Leptir u protekloj godini uspio je ostvariti neke zapažene rezultate. Na plivačkom mitingu u Sarajevu, u mlađim kategorijama, osvojio je dvije bronzne medalje, i to Dea Oroz 25 metara slobodno i Salem Čeho također 25 metara slobodno. 

- S obzirom na to da je ovo jedini plivački klub u SBK i da je bavljenje ovim sportom u nekim začecima možemo reći da postoji trend rasta zainteresiranosti za bavljenje ovom vrstom sporta - kaže trener Mirjana Golub.

Treninzi plivačkog kluba se odvijaju u kompleksu lječilišta "Reumal-Fojnica" i odvijaju se tri puta sedmično.

- Uvjeti koje pruža bazen lječilišta "Reumal-Fojnica" su više nego odlični i ovom prilikom želim istaći da s menadžmentom lječilišta imamo odličnu saradnju i da je od istih prepoznat značaj za bavljenje ovim plivačkim sportom, a posebno u kontekstu psiho-fizičkog razvoja djeteta - ističe Golub.

Primjetno je da plivanje sport doživljava svojevrsnu ekspanziju, ne samo na području SBK nego u cijeloj BiH.

- Afirmaciju i širenje popularnosti ovog sporta determinira nekoliko bitnih faktora od kojih možemo istaći finansijski aspekt i svijest o relevantnosti bavljenja ovim sportom kod djece i populacije mlađe dobi. Kada je u pitanju finansiranje odlazaka na takmičenje možemo reći da pored roditelja i svih članova kluba u tome učestvuju i resorna ministarstva kao što je Ministarstvo kulture i sporta te općina Fojnica - kaže član Skupštine kluba Vanja Jukić.

S obzirom na to da je klub relativno mlad, PK Leptir još nije ostvario saradnju s drugim klubovima u regionu.

- U toku su određeni procesi odnosno napori koji idu u pravcu saradnje s drugim klubovima. Osim osnovnih ciljeva kluba za psihofizički razvoj djece, učenja tehnika plivanja, jedan od dugoročnih ciljeva kluba je i afirmacija plivačkog sporta na prostoru općina Fojnica, Kiseljak, Kreševo i Busovača, kao i SBK, odnosno cijele države - zaključuje Jukić.

NA VRH