MLADE NADE

Iman Hasanović: Nadam se učešću na Mediteranskim i Olimpijskim igrama

U svojoj desetogodišnjoj sportskoj karijeri osvojila je čak 52 medalje, od kojih je 30 zlatnih, 10 srebrenih i 12 bronzanih

Jasmin Alibegović

13.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Iman Hasanović, članica je Gimnastičkog kluba Olimp iz Vogošće, koji je nedavno proglašen za najuspješniju žensku ekipu Kantona Sarajevo za 2018. godinu. Iman trenutno pohađa drugi razred Gimnazije Obala u Sarajevu, a ovaj sport trenira od 2009. godine. U svojoj desetogodišnjoj sportskoj karijeri osvojila je čak 52 medalje, od kojih je 30 zlatnih, 10 srebrenih i 12 bronzanih, a 2015. proglašena je najperspektivniju sportiskinju KS. Još u djetinjstvu Iman je maštala da bude balerina i da se bavi nekim elegantnim i gracioznim ženskim sportom. 

Brojne prednosti

- Uz svoje roditelje odabrala sam ritmičku gimnastiku koja me već u prvim treninzima oduševila. Svakim danom sam sve više svjesnija brojnih mogućnosti i prednosti koje ovaj sport nosi. Prva takmičenja su posebna, i ti trenuci se pamte cijeli život. Sva ta sjećanja bude razne emocije poput uzbuđenja, sreće, ponosa te male treme u svakom slučaju - kaže na početku mlada gimnastičarka.

Smatra da veliki broj osoba i danas ritmičku gimnastiku miješa sa sportskom gimnastikom, nekim plesovima i slično.

- Sama činjenica da nemaju predstavu šta je ritmička gimnastika uopće nam mnogo govori. Ritmička gimnastika je eksplicitno ženski sport namijenjen za sve uzraste. Nudi brojne mogućnosti kao što su takmičenja na različitim nivoima koji se razlikuju po težini, individualni i grupni nastupi te izbor od pet različitih rekvizita. U svakom slučaju, nudi mnogobrojne izbore u kojima svaka djevojčica može naći nešto za sebe - objašnjava 17-godišnja Hasanović, koja je od 2017. i sudija ritmičke gimnastike.

Od 52 medalje najdraža joj je posljednja bronza s takmičenja na Kanarskim otocima u Španiji u decembru 2018. godine. Također, Iman je osvajačica dva prva mjesta na državnom (grupno i individualno) te 8. mjesta na Svjetskom kupu (Sofija, Bugarska), kao i dobitnica Plakete i zahvalnice općine Vogošća za razvoj i širenje sporta.

Rusi imaju nemilosrdan sistem

Mlada Sarajka prati i svjetsku scenu, na kojoj dominira Rusija, ali jednog uzora ne može izdvojiti.

- Svaka gimnastičarka je svjesna da je baš Rusija ta koja najviše ulaže u gimnastiku, te da su njihove gimnastičarke najbolje. Jer upravo za njih gimnastika je nešto više od sporta. Doista imaju nemilosrdan sistem, koji evidentno daje izuzetne rezultate. Margarita Mamun, Jana Kudrjavceva, te mnoge druge su samo neka od imena svjetske gimnastičke scene - naglašava naša sagovornica.

Njen svaki nastup ima svoju neku čar, neku posebnu priču.

- Sama ta emocija koja je svaki put drugačija nosi nešto svoje. Kroz ovaj sport imala sam razne situacije. Od toga da padnem neposredno poslije nastupa, do toga da me pogrešno prozovu i zamjenim muziku - priča mlada gimnastičarka.

Ostati svoja

Osim što je uspješna, Iman svojom ljepotom privlači pažnju mnogih muškaraca.

- Najvažnije je ostati svoja i ne dopustiti da mnoga laskanja, pogledi i sva ta pažnja remete svakodnevicu u smislu neke moje promjene kao osobe. Nekih sam stvari svjesna i naravno da sam polaskana svakodnevnim komplimentima. Što se romantike tiče, to mi trenutno nije primarni cilj i svakako ne nešto što mi okupira svu pažnju, ali neki osjećaji svakako postoje - kaže Hasanović.

Kreativna i svestrana Iman voli isprobavati nove stvari te mnogo putovati.

- Uključena sam u popriličan broj vannastavnih aktivnosti te iza sebe imam mnoge radionice i više od 400 sati volonterskog rada. U slobodno vrijeme uživam u klizanju, skijanju, plivanju te mnogim vanjskim aktivnostima. Moja ljubav prema knjigama i čitanju je zaista velika, i to me na neki način ispunjava - otkriva mlada gimnastičarka.

Podrška porodice

Motivacija i neizmjerna podrška porodice je za nju veliki vjetar u leđa.

- Tajna uspjeha je definitivno neizmjerna podrška koju mi pruža prvenstveno moja porodica i moj trener. Upornost i samopouzdanje, strpljivost i predanost su ključne za ovaj sport. Postavljanje prioriteta, kao i mnogo odricanja i truda je sve ono što prethodi jednom sportskom uspjehu - ističe Hasanović, koja je već nekoliko godina i pomoćni trener.

Iman se planira baviti treniranjem ovog sporta još nekoliko godina, a nakon karijere kao takmičara želi se posvetiti suđenju.

- Nadam se da ću se u narednih nekoliko godina usavršiti i ozbiljnije okušati kako u trenerskom tako i u sudijskom dijelu svega ovoga te da ću za ista dobiti neko priznanje ili status. Što se tiče moje karijere kao takmičarke, Mediteranske i Olimpijske igre su ono čemu se nadam prije završetka karijere. Vjerujem da mogu postići mnogo i uspjeti u svim poljima ovog svestranog sporta - zaključuje Hasanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.