KARIJERE

Merhunisa Mutapčić: U atletiku se malo ulaže, a puno očekuje

Članica Atletskog kluba Sarajevo smatra da je kraljica sportova zapostavljena

Jasmin Alibegović

14.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

U Bosni i Hercegovini iz godine u godinu atletika postaje sve popularniji sport. Merhunisa Mutapčić članica je Atletskog kluba Sarajevo, a kraljicom sportova se počela baviti prije osam godina. Njena disciplina u kojoj nastupa je 400 metara prepone. Merhunisa je seniorska prvakinja BiH, učesnica prvenstva Balkana za seniore, članica reprezentacije BiH. 

- Ljubav prema atletici rodila se još u osnovnoj školi, kada sam na inicijativu nastavnika došla na testiranje i ona i danas traje. Moja prva trka je bila na 60 metara, gdje sam zauzela prvo mjesto, i to mi je bila velika motivacija za dalje - kaže mlada atletičarka.

Merhunisa trenira šest puta sedmično, a u zimskom periodu i više.

- Zajedno sa svojim trenerom Mehmedom Lokmićem radim na psihofizičkoj pripremi za svaku trku. Detaljišemo oko taktike i svega vezano za utrku. Osim porodice, on mi je najveća podrška i na tome sam mu zahvalna - ističe 19-godišnja Merhunisa, koja najviše voli trčati vani, jer njene discipline nema u dvoranskom tipu.

Premalo se ulaže

Njena najdraža medalja je s državnog juniorskog takmičenja, gdje je zauzela prvo mjesto na 400 metara prepone. Mlada Sarajka našla se na listi za Evorpsko timsko takmičenje s reprezentacijom BiH, koje se održava u avgustu u Makedoniji, a smatra da je kraljica sportova zapostavljena u BiH.

- U atletiku se malo ulaže, a puno očekuje. Da se više uloži, sigurna sam da bismo imali i puno više vrhunskih rezultata. Što se mene tiče, nadam se da, uz pametan rad, mogu ostvariti norme za velika takmičenja, ali za nešto veliko treba da se dosta ulaže - naglašava Mutapčić, koja ima za cilj prvenstveno obaranje ličnih i državnih rekorda, a onda ispunjavanje normi za veća takmičenja.

Stvaranje prvaka

Trudi se da prati i svjetsku atletiku, a nakon karijere, mlada Sarajka želi se posvetiti trenerskom poslu.

- Svjetsku atletiku pratim koliko mi naše TV stanice daju, što je vrlo malo, ali se trudim da saznam ono što me zanima što se tiče velikih takmičenja. Kada završim karijeru, voljela bih se posvetiti trenerskom radu, jer mi se sviđa stvaranje prvaka i rekordera, a i sam pedagoški utjecaj kroz sport na mlade - otkriva članica Atletskog kluba Sarajeva.

Ispričala nam je i zanimljivu anegdotu s državnog juniorskog prvenstva.

- Trčala sam 100 metara prepone, vodila sam čitavu trku do osme prepone, kad sam zapela i pala, u želji da istrčim dobro. Bila sam u šoku i krenula sam u suprotnom smjeru. Na svu sreću, brzo sam to primijetila i okrenula se na pravu stranu te završila na trećem mjestu - uz smijeh priča mlada atletičarka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.