SARAJEVO

Rađo: Dobili smo potvrdu EOC-a da je EYOF najbolje organiziran do sada

Sadanašnje konferencije za novinare. FENA

Fena

21.2.2019

Evropski omladinski olimpijski festival EYOF 2019., najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, koji je od 10. do 16. februara održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, od najviših zvaničnika Međunarodnog olimpijskog komiteta - IOC, Evropskog olimpijskog komiteta - EOC, te nacionolnih olimpijskih komiteta i prijatelja iz okruženja, ocijenjen je kao najbolje orignizirani do sada, istaknuto je na završnoj pres-konferenciji predstavnika Olimpijskog komiteta BiH, Grada Sarajeva i direkcije EYOF-a. 

Potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo kazao je da je urađen fantastičan posao i da smo "još jednom pokazali ljudima u BiH, u okruženju, Evropi i svijetu da olimpijski duh nikada nije izvjetrio, već čekao novu priliku".

- Bila je sjajna prilika kada smo ponovo upalili svjetla i kada smo olimpijsko Sarajevo i Istočno Sarajevo obasjali izvanrednim ambijentom. Ovo je bh. projekt. Ispred OKBiH, koji je zakotrljao ovu grudvu prije 10 godina, ovo je prilika da na kraju svim segmentima društva kažemo jedno veliko hvala. Uz zajedničku viziju, napravili smo odličan posao. Imamo pisanu potvrdu od EOC-a da je ovo do sada najbolje organizirani EYOF i da su se ljudi, od sportista, svih prisutnih najbolje, najljepše i najsigrnije osjećali u gradu Sarajevu i Istočnom Sarajevu - kazao je Rađo.

Dodao je da su Zimske olimpijske igre mladih sljedeća destinacija za koju bi Sarajevo i Istočno Sarajevo trebalo da se kandiriraju u budućnosti.

Elvir Hadžiahmetović iz Gradske uprava Sarajeva naglasio je "da se poklopilo predviđanje da ćemo kao i na 14. ZOI imati i najbolje organizirani 14. EYOF".

- Bilo smo uvjereni u to, što se i pokazalo, jer smo dobili potvrdu od najviše institucije - EOC-a. Grad Sarajevo je sve ovo vrijeme bio uz ovaj projekt i onda kada sve okolnosti nisu bile naklonjene. Sa sigurnošću možemo reći da je Grad Sarajevo finansirao EYOF sa oko 25 posto ukupnih troškova koji su se ticali organizacije, od ceremonije otvorenja pa do zatvaranja, a to je negdje oko tri miliona maraka - kazao je Hadžiahmetović.

Naveo je da su nakon EYOF-a ostali prošireni kapaciteti i staze za ski-trčanje, nova mobilna ledena ploha, sistem za vještačko osnježavanje na Bjelašnici, obnovljen vertikalni trensport i brojni benefiti u materijalnom smislu, te osposobljeni ljudi kao i pozitivan imidž gradova Sarajeva i Istočnog Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Direktor EYOF-a Senahid Godinjak zahvalio je svima koji su nesebično izvršavali svoje dužnosti i danonoćno bdili nad svim zadacima.

- Osim državnih, entitetskih i kantonalnih institucija, izražavam veliku zahvalnost i pripadnicima Oružanih snaga BiH, Ministarstvu unutrašnjih poslova KS i MUP-u RS, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela koji su podnijeli ogromne napore da se svi naši gosti osjećaju sigurno, zatim Upravama civilne zaštite oba eniteta i drugim službama. Posebnu zahvalnost upućujem našim volonterima, koji su bili najbolji dio EYOF-a. Oni su sa toliko ljubavi, predanosti i osjećaja odgovornosti obavljali sve svoje zadatke - kazao je Godinjak.

Kao potvrdu izuzetne organizacije EYOF-a pročitano je pismo predsjednika EOC-a Janeza Kocijančiča koje je uputio Olimpijskom komitetu BiH.

- Uprkos kompleksnosti, uložili ste trud da prevaziđete svaku prepreku i uspjeli ste da isporučite sportistima i timovima nezaboravno iskustvo. Svi su uživali u atmosferi u vašoj prijateljskoj zemlji, bili su dočekani u prekrasnom gostoprimstvu. Zajedništvo Sarajeva i Istočnog Sarajeva kao domaćina je historijski momenat za BiH i dokaz da sport ima mogućnost da prevazilazi političke barijere. Pokazali ste kako je vaša zemlja savršeno sposobna da organizira takmičenja vrhunskog nivoa i možete aspirirati da uradite više u budućnosti - navodi se u pismu predsjednika EOC-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.