DERBI MEČ

Vogošćani opet savladali Gračanlije

Domaćini slavili s jednim golom prednosti

Eset MURAČEVIĆ

24.2.2019

Vogošća: Detalj s utakmice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

U derbi utakmici 15. kola rukometne Premijer lige BiH, Rukometni klub Vogošća Poljine Hills uspio je večeras u Vogošći, rezultatom 27:26, savladati ekipu Gračanice, te tako uhvatiti mali, ali vrlo značajni, korak u borbi za vrh ligaške tabele.

Razigrana, poletna i vrlo kvalitetna ekipa gostiju, od samog početka utakmice, nastojala je nametnuti svoj ritam igre i bili su vrlo nezgodan protivnik za vogošćane. Motivirala ih je želja da se na neki način, dobrom igrom, osvete domaćinima zbog toga što su ih izbacili iz utrke za osvajanje trofeja Kup-a BiH. Međutim, ni domaćini se nisu dali. Već u drugom minutu igre, pogotkom Benjamina Čičkušića, poveli su sa jednim golom razlike i tokom cijelog poluvremena iskazivali su terensku nadmoć održavajući svoju prednost od dva-tri, a na trenutke i četiri gola razlike. Gosti su uspjeli pet puta poravnati rezutat, no to nije zbunilo vogošćane koji su, bez većih poteškića, prvi dio utakmice sa rezultatom 16:12 okončati u svoju korist.

Prvih dvadesetak minuta drugog dijela igre, u vrlo muškoj, na trenutke i gruboj igri, vogošćani su su uspijevali održavati stečenu prednost. Na trenutke je ona iznosila i pet golova razlike. Tek u 51. minuti igre gosti su uspjeli izjednačiti rezultat na 23:23 od kada su preuzeli inicijativu na terenu. Igralo se gol za gol i tri minuta prije kraja utakmice, stečena prednost domaćina od četiri gola počela se naglo topiti. Dvadesetak sekundi prije kraja utakmice kod rezultata 27:26 gosti su bili u napadu. Međutim, nisu uspjeli poravnati rezultat te su domaćini uspjeli sačuvati tu prednost i sa jednim golom razlike, rezultatom 27:26 savladati goste.

Najefikasniji u redovima domaćih rukometaša bio je Mirza Mmić sa šest golova, a u ekipi gostiju Dino Hamidović i Adnan Tufekčić koji su po šest puta zatresli mrežu vogošćana. Junaci utakmice bili su i Damir Efendić, golman vogošćana koji je zabilježio 12 odbrana i Admir Ahmetašević golman gostiju sa 16 odbrana. Obojica su odbranili i po jedan sedmerac.

Alen Geko, kapiten RK Vogošća Poljine Hills nije krio zadovoljstvo učinkom svoje ekipe.

- Igrati sa ekipom koja je prvi dio ligaškog takmičenja bila prvak nije nimalo lako. Ovo je naš tromeč. Dva puta smo ih pobijedili i izbacil iz Kup-a BiH. Par minuta prije kraj utakmce malo smo se opustili i zamalo pobjedu nismo doveli u pitanje. Ipak, uspjeli smo uknjižiti bodove. Iz svega ćemo izvući pouku kako bi u nastavku prvenstva ispravili uočene greške. Raduje nas što ćemo u polufinalu Kup-a BiH igrati sa Izviđačem, vrlo jakom, možda i najboljom ekipom. Dat ćemo sve od sebe kako bi ih nadmašili - rekao je Geko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.