SKANDAL Uhapšeno pet osoba

Uhvaćen na djelu: Policija upala dok se sportista dopingirao

Kulminacija istrage koja je trajala nekoliko mjeseci

Gol.hr
01.03.2019 17:19

Hauke: Bio policijski kadet

Foto: Screenshot

Austrijska policija uhapsila je u srijedu pet sportista iz Austrije, Kazahstana i Estonije, koji su sudjelovali na Svjetskom prvenstvu u nordijskim disciplinama, u raciji provedenoj u sklopu borbe protiv dopinga.

Jedan od uhapšenih je Austrijanac Maks Hauke (Max), kojeg je policija uhvatila na djelu i snimila s iglom u ruci. Snimak je procurio i zgrozio austrijsku javnost te postao udarna sportska vijest u toj zemlji. Zanimljivo, Hauke je bio policijski kadet. 

- Tome nema mjesta u sportu, ne mogu vjerovati da je to radio. Teško je opisati kako se osjećam kada sam saznao da mi je prijatelj varalica. Ne mrzim ga, ali u isto vrijeme ne želim ga vidjeti na takmičenju - rekao je njegov trening-partner Endru Jang (Andrew Young).

Akcija širih razmjera provedena je istodobno i na tlu Njemačke, gdje je cilj racije bila kriminalna organizacija osumnjičena da već godinama prakticira krvni doping, objavila je austrijska policija.

Ukupno je uhapšeno devet osoba, a u policijskoj se objavi ističe kako je mozak organizacije bio neimenovani sportski doktor.

Ova hapšenja kulminacija su istrage koja je trajala nekoliko mjeseci, pod sumnjom na prevare u profesionalnom sportu te na primjenu zabranjenih sredstava i metoda u svrhu dopinga.

Komentari

NA VRH