USPJESI

U rukometu iz ljubavi

Obojica su dobri momci i vole ovaj sport – kaže ponosni otac

Amar, Zuhdija i Damir Korkarić: Vještina, talent, finta

N. C.

11.3.2019

Nikoga ne treba začuditi što su braća Damir i Amar Korkarić talentirani sportisti.

Njihov otac je Zuhdija Korkarić, nekadašnji proslavljeni rukometaš i bivši član stručnog štaba reprezentacije BiH, a sadašnji trener sarajevske Bosne.

Vještina i finta

- Radimo na oživljavanju Bosne novim četverogodišnjim projektom. Od uprave do igračkog kadra nastojimo uspostaviti klub na zdravim osnovama. U ovom momentu imamo najmlađu ekipu u Federalnoj ligi, ali perspektivnu, koju čine dvadesetak momaka iz Sarajeva i golman Salko Hamzić iz Goražda, koji je veliki potencijal. Imamo još talentiranih igrača, kao što su Bakir Dizdarević, Boriša Krstić, Rijal Kobilj i drugi – kaže Zuhdija Korkarić.

Stariji sin popularnog Zuleta, Damir, ima 20 godina i igra na poziciji pivota.

- Damir je srednji bek, ali zbog nedostatka pivota pokriva tu poziciju i u ovom momentu smo zadovoljni kako to radi. Nažalost, imao je tu nesreću da nije mogao napredovati korak po korak, kao njegov brat Amar, koji je radio sistematski i sa 16 godina je u prvom timu Bosne. Obojica su, prije svega, dobri momci i vole rukomet od malih nogu – dodaje Zuhdija.

Damir ne štedi na pohvalama kada je u pitanju njegov mlađi brat.

- Na Amaru se vidi da ima talent. Ima vještinu, brzinu, fintu... I kad igra fudbal, govore mu da je talentiran i treba trenirati taj sport, ali po načinu na koji razmišlja na terenu, po šutevima i svemu ostalom očito je stvoren za rukomet, koji igra iz ljubavi – priča Damir.

Otac uzor

Sudeći prema tome, Amar je budućnost našeg rukometa. Ponovo je briljirao proteklog vikenda, postigavši 11 golova u meču protiv Veleža.

- Najveći uzor mi je moj otac. U rukometu, pored njega uzor mi je i Nikola Karabatić – rekao nam je Amar Korkarić.

Borba na terenu

Damir pored rukometa studira na Američkom koledžu.

- Volim rukomet jer to nije samo igra, nego borba na terenu u kojoj moraš igrati za tim. Zavolio sam ovaj sport gledajući Ivana Balića, a trenutno mi je uzor Mikel Hansen (Mikkel), definitivno najbolji na svijetu – kaže Damir.

Reprezentativac BiH

Amar je reprezentativac naše zemlje u mlađim kategorijama te je radio pod nadzorom selektora Jasmina Mrkonje.

- Veliki je Amar talent, nosi Bosnu u konkurenciji igrača starijih od sebe dvije-tri godine. Napreduje iz dana u dan, kako u igri, tako i u ponašanju – kaže Zuhdija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.