ATLETIKA

Braća Lunja obaraju državne rekorde

Piše: J. ALIBEGOVIĆ

18.3.2019

Atletski klub Sarajevo broji više od 350 članova, a jedni od onih koji uživaju i nižu uspjehe u kraljici sportova su braća Denin i Alan Lunja.

Predvođeni trenerima Muhamedom Fisovićem i Vahidom Kozić, Alan i Denin nedavno su na Otvorenom prvenstvu Srbije u Beogradu u konkurenciji mlađih juniora, zajedno sa svojim vršnjacima Alenom Odobašićem i Mirzom Kozićem, postavili rekord u štafeti 4×200 metara s vremenom 1:47,77 minuta.

Dodatni motiv

Denin je štafetu 4×400 metara, zajedno s Omarom Karavdićem, Alenom Odobašićem i Mirzom Kozićem, također istrčao u vremenu novog državnog rekorda (3:56,34).

Nakon što se prethodno oprobao u različitim disciplinama, Denin je u septembru 2017. godine, na prijedlog profesorice sporta, počeo aktivno trenirati atletiku.

- Za kratko vrijeme postigao sam dobre rezultate, što me motiviralo da više i ozbiljnije treniram.A da toliko zavolim atletiku, doprinijeli su i moji treneri - kaže 16-godišnji Sarajlija, učenik Prve bošnjačke gimnazije.

Denin je nakon samo dvije sedmice treniranja uspio osvojiti medalju, na što je izuzetno ponosan.

- Moja prva utrka bila je u Baru, u Crnoj Gori, kada sam uspio istrčati utrku od 600 metara i osvojiti bronzu, te mi je ta medalja najdraža - ističe Denin, kojem je uzor naš najbolji atletičar Amel Tuka.

Mladom Sarajliji cilj je da obori Tukin rekord.

- Cilj mi je da oborim državni rekord na 400 metara, a zatim da ispunim normu i plasiram se na Olimpijske igre koje će se održati u Parizu 2024. godine - otkriva Denin.

Bacanje koplja

U svijet atletike Denin je uveo i mlađeg brata Alana (15), koji je također član AK Sarajevo u disciplini bacanja koplja. Ponekad zna i trčati, kao što je bio slučaj u Beogradu.

Alanov uzor je Jan Železni, čuveni češki atletičar, olimpijski pobjednik i rekorder u bacanju koplja.

- Kada sam prvi put na terenu bacio koplje, istog momenta sam pronašao sebe. Ponekad znam i trčati, a prva utrka mi je bila 60 metara u dvorani u Beogradu - kaže Alan, kojem je također cilj izboriti Olimpijske igre.

Zapostavljen sport

Baš kao i njegov stariji brat Denin, Alan smatra da je atletika zapostavljena u našoj državi.

- Atletika jeste kraljica sportova, ali je mnogo zapostavljena. Kod nas neki ljudi ne shvataju da se atletika nalazi u svakom sportu, jer morate trčati, skakati ili nešto bacati - zaključuje Alan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.