KARIJERE

Almira Lizde: Živim ovaj sport, a od muškaraca imam veliku podršku

Višestruku državnu rekorderku najbolje odmara neki roštilj pored Neretve

Jasmin Alibegović

19.3.2019

Lizde: Trenira u klubu dizača tegova "Neretva". Privatni album

Konjičanka Almira Lizde već dvije godine zaredom svjetska je prvakinja u dizanju tegova, u disciplini "deadlift" (mrtvo dizanje), po GPC federaciji s podignutih 240 kilograma i višestruka je državna rekorderka.

- Prije svega, ja živim ovaj sport, to je moj način života. Prije sam se bavila olimpijskim dizanjem tegova, ali zbog povrede ruke sam počela ovim sportom – kaže Lizde.

Almira trenira u klubu dizača tegova "Neretva" pet puta sedmično.

- Tajna mog uspjeha je ljubav, želja i volja prema sportu. Za ostvarenje ovog rezultata potrebno je dosta odricanja i posvećenosti. Samo rad, rad, rad i rezultat je tu – ističe Lizde, koja u toku priprema ipak pazi na ishranu jer je to veoma bitno.

Osim što trenira, Almira je zaposlena u namjenskoj industriji, Privrednom društvu “Igman” u Konjicu.

- Moje odlaske na takmičenja finansiraju moj trener Almir Karkelja, Općina Konjic i moja firma, u kojoj radim, na čemu sam im veoma zahvalna - kazala je Lizde.

Što se tiče predrasuda, misli da ih sada i nema toliko, jer se sve više djevojaka bavi ovim sportom.

- Kad su muškarci u pitanju, ja imam stvarno veliku podršku i pohvalu s njihove strane. Gledaju me kao sestru i uvijek su tu za mene ako mi treba neka pomoć – iskrena je Lizde, koju najviše odmaraju lijepo društvo ili neki roštilj pored Neretve.

Slijede joj takmičenja Balkansko prvenstvo u Bijeljini 13. aprila, Evropsko prvenstvo u Mađarskoj 20. maja i Svjetsko prvenstvo u Slovačkoj 16. septembra, za koje se užurbano sprema i na kojima očekuje nove medalje i obaranje rekorda. 

- Ciljevi su odbrana titule svjetske prvakinje treći put i obaranje ličnog svjetskog rekorda – poručuje Lizde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.