KARIJERE

Zehra Filan: Tekvondo je imao veliku ulogu u mom odgoju

Državna prvakinja ove vještine i vlasnica crnog pojasa

Jasmin Alibegović

20.3.2019

Filan: Već 14  godina aktivno trenira tekvondo - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Zeničanka Zehra Filan već 14 godina aktivno trenira tekvondo u Tekvondo akademiji "Jale". Kroz svoju sportsku karijeru postala je državna prvakinja ove vještine, ali i vlasnica crnog pojasa. Njena ljubav prema tekvondou krenula je sasvim slučajno u prvom razredu osnovne škole. 

- Učenici su se mogli učlaniti da treniraju jedan od tri sporta: tekvondo, odbojka i košarka, a ja sam odabrala ovaj prvi. Tekvondo se kao sport izdvajao od druga dva, a moji roditelji su mi pružili podršku u mojoj namjeri - kaže 19-godišnja Filan, koja je studentica Islamsko-pedagoškog fakulteta u Zenici na Odsjeku za predškolski odgoj i obrazovanje.

Kvalitetni treninzi

Mlada Zeničanka pamti svoje prvo takmičenje, jer je tada bila jedina djevojčica koja se takmičila ispred svoga kluba. Danas trenira četiri puta sedmično, a njena ishrana bazirana je na režimu vitaminskih i proteinskih obroka.

- Za svaki uspjeh potrebno je jako puno rada i discipline, kako u ishrani tako i u treninzima. Za svaku borbu potrebno mi je jako puno snage i energije, što, naravno, još postižem kvalitetnim treninzima uz svoje trenere Jasmina Mujanovića i Ismira Horića. Treninzi se uglavnom održavaju četiri puta sedmično, međutim, pred takmičenja to uglavnom budu kondicioni i tehnički treninzi svakog dana - priča Filan, kojoj je najdraža prva zlatna medalja koju je osvojila 2007. godine na takmičenju "Olympic Open".

Filan smatra da je tekvondo zapostavljen u Bosni i Hercegovini, a mladu Zeničanku finansijski najviše podržavaju njeni roditelji.

- Tekvondo je veoma zanimljiv i imao je veliku ulogu u mom odgoju, a pojedincu je potreban sport. Nekada je jako teško osigurati sve što je potrebno za jedno takmičenje, ali smatram da za sve što ima ljubavi i želje da ima i načina da se dođe do uspjeha - mišljenja je članica Tekvondo akademije "Jale".

Filan jako puno lijepih i simpatičnih anegdota veže za ovaj sport, a prati i svjetsku scenu na kojoj je uzor Britanka Loren Vilijams (Lauren Williams).  

- Pred prvu borbu trener me došao ohrabriti uz rečenicu da poznaje moju protivnicu i da ću je moći pobijediti. Ja sam na tren zastala i upitala trenera, je li ona ružna ili lijepa - uz smijeh nam priča mlada Zeničanka, koju najviše odmara druženje s porodicom i prijateljima.

Ustrajati u sportu

Filan je jedna od rijetkih tekvondo takmičarki koje nose hidžab, ali, kako kaže, zbog toga nikada nije imala neke neugodnosti.

- Možda malo i iznenađujuće, ali nikada nisam imala neugodne situacije zbog hidžaba. Prihvataju me gdje god da odem i zbog toga sam veoma sretna - ističe Filan, koja smatra da za sve što radi treba imati želju, upornost i ljubav jer sve što je iskreno i ima tragove velikoga truda, odmah postaje svima uočljivo.

Njen cilj je ustrajati u tekvondou te da jednog dana krene prenositi svoje znanje i vještine na druge zaljubljenike ovoga sporta.

- Život želim ispuniti stvarima koje me čine boljom i sretnijom osobom. Stvarima koje na mene utječu loše u mom životu nema mjesta. Svoje želje, ciljeve i mogućnosti tek ću predočiti na jednom višem nivou - zaključuje Filan.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.