TALENTI

Više od 30 godina niko nije skakao poput Luke Ćurkovića

Mladi takmičar Brotnja na šampionatu u Zenici pobijedio u skoku udalj, troskoku i u utrci na 60 metara

Ćurković: Može birati između tri selekcije

Er. B.

30.3.2019

Najuspješniji takmičar nedavno održanog Dvoranskog prvenstva Bosne i Hercegovine za mlađe uzraste u Zenici bio je Luka Ćurković, član Atletskog kluba Brotnjo iz Čitluka.

Zanimljivo je da je atletičar rođen 4. jula 2004. godine pobijedio u tri discipline – u skoku udalj (6,55 metara), troskoku (13,05 metara) i u utrci na 60 metara s vremenom od 7,5 sekundi. U skoku udalj i troskoku postavio je i državne rekorde u svom uzrastu.

Potreban oprez

- U posljednjih deset godina na prostorima Balkana u skoku udalj samo Dino Pervan iz Hrvatske ima vredniji rezultat u tom uzrastu (6,68, op. a.). Pred Lukom je budućnost, ali teško je prognozirati njegov daljnji razvoj - govori Ćurkovićev trener u Brotnju, Zeničanin Bojan Ubiparip.

Ćurković nastupa za AK Brotnjo, kao i ASK Split (Hrvatska). Njegov trener u Čitluku napominje da treba biti oprezan, jer se radi o dječaku od tek nepunih 15 godina.

- Ovaj rezultat je dobar predznak, ali bez pomoći svih, općine, medija, roditelja, kluba... teško da će on napraviti neki vrhunski rezultat. Mnogo je faktora koji se u budućnosti moraju posložiti. Neki su napravili karijeru sa slabijim rezultatom u ovom uzrastu, a neki nisu ni s boljim.

Znamo i kako su to napravili svi vrhunski sportisti iz naše zemlje - odlaskom što ranije. Za njega se već dosta raspituju. On će u Brotnju nastaviti vjerovatno dok ne završi srednju školu, jer mu je do tada najbolje ovdje - kaže Ubiparip.

Ispunio normu

Talentirani Luka ističe da mu je primarna disciplina skok udalj, a atletski uzor svjetski rekorder, Amerikanac Majk Pauel (Mike Powell, 8,95 metara).

- Osjećam da već mogu skočiti bolje od 6,55, a trudit ću se da nastavim što bolje trenirati i razvijati se. Želim ostati u atletici i nadam se da ću nekad od ovoga živjeti - kaže Ćurković.

Luka po ovom rezultatu ima normu za takmičenje na Evropskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) za 2002/2003. godište i starije, ali je on mlađi pa nema pravo nastupa.

- U ovom godištu nema nikakve reprezentativne obaveze, to ga očekuje tek dogodine. A vjerovatno će se takmičiti u reprezentaciji Hrvatske, jer će tako dobiti bolje uvjete - kaže Ubiparip, ističući da tu utjecaj nema klub te da Ćurković može birati između tri selekcije:

- Majka mu je Čehinja pa, ako se i tu otvori šansa, on ima pravo nastupa.

Inače, Ćurković je oborio državni rekord u skoku udalj, koji je do sada držao njegov klupski kolega Ivan Gagro. Od sve tri discipline, ova mu je i najjača.

- U skoku udalj u BiH se poslije rata, ali i dugo prije toga, niko nije pojavio da može tako skakati. Njegova karijera vjerovatno će se usmjeriti u skoku udalj. Da biste skakali, morate brzo trčati na 60 metara, a troskok skače više radi treninga. On će i ubuduće tako raditi, ali da bi bio vrhunski, morat će se poslije opredijeliti za jednu disciplinu - pojasnio je Ubiparip.

Poređenja radi, seniorski dvoranski rekord BiH u skoku udalj datira još iz 1967. godine i iznosi 7,51 metar (rekord postavio Milan Babić).


Imamo i druge vrijedne rezultate 

Treneru Ubiparipu bio je pomalo neobičan interes medija za Ćurkovića. U atletici, generalno, nisu naviknuti na pažnju medija.

- Imamo mi i drugih talenata s odličnim rezultatima. Sve što sad prolazi Ćurković, prošla je Josipa Dragičević i bila sedma na EYOF-u. Uvijek neko iskoči, imali smo i prije takve rezultate. Brotnjo je jedan od najboljih atletskih klubova u BiH za mlađe kategorije - kaže Ubiparip.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.