KVALIFIKACIJE

Josip Perić: Dat ću najbolje od sebe za ekipu

Prvotimac njemačkog Gepingena jedini je iskusniji srednji bek u redovima “Zmajeva” nakon povreda Tarabochije i Karačića

Perić: Šest godina u reprezentaciji BiH

Er. B.

30.3.2019

Odlučujuće utakmice kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će protiv Finske bez povrijeđenih Vladimira Vranješa, Marka Tarabochije i Ivana Karačića.

Posljednja dvojica su srednji bekovi, što znači da na toj poziciji kao jedini klasični srednjak sa malo više iskustva ostaje Josip Perić (26), ove sezone član njemačkog bundesligaša Gepingena.

Velika šteta

- Nažalost, čitao sam za Ivu i Marka, velika je to šteta u ovom trenutku, pogotovo za Marka, jer se radi o kompleksnijoj povredi, koja traži duži oporavak.

Koliko je na meni, preuzet ću odgovornost, ali je srednjeg beka u posljednje vrijeme često u reprezentaciji igrao i Mirsad Terzić. Selektor će sigurno naći najbolja rješenja - kaže Perić.

Josip je dugo u kadru reprezentacije, nastupao je i na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2015., ali njegova minutaža pored iskusnijih saigrača nikad nije bila posebno izražena.

Opasni kod kuće

- Šestu godinu sam u reprezentaciji i uvijek ću biti tu dok budem mogao pomoći. I ovog puta ću dati sve od sebe kako bih eventualnu priliku u igri iskoristio te, zajedno sa saigračima, izborio drugo ili treće mjesto, koje bi nas odvelo na EP - govori Perić.

Moguće je da će za to biti dovoljne dvije pobjede nad Finskom.

- Prema nekoj našoj računici, s ove dvije pobjede trebalo bi da osiguramo da budemo barem jedna od najbolje četiri trećeplasirane reprezentacije. Fince smo već dva puta dobili uvjerljivo, nadam se da će se dogoditi nešto slično.

Oni jesu kod kuće opasni, imaju dobrih igrača. Većina ih nastupa za Rihimen, koji je ove sezone igrao Ligu prvaka, tako da to neće biti bezazlene utakmice - upozorio je Perić.

Uhvatio formu

Perić je uhvatio dobru formu u Gepingenu, što je ohrabrujuće i za selektora Bilala Šumana. Perić igra prosječno 30 minuta po utakmici, sakupio je 25 nastupa u Bundesligi uz ukupno 17 golova i 12 asistencija.

- Ide mi dobro. Imam dobru minutažu i zadovoljan sam svojom igrom.

Imam još godinu ugovora, a sljedeće sezone iz kluba odlazi treći srednji bek, Danac Alan Damgard (Allan Damgaard) tako da bih trebao imati i veću minutažu - pojašnjava Perić, čiji je tim trenutno osmi na tabeli u konkurenciji 18 ekipa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.