RUKOMET

Pobjede nad Fincima vode nas na Euro

Piše: Er. B.

9.4.2019

Tandem poljskog Azotija, Nikola Prce i Marko Panić, planiraju iz Varšave doputovati u Sarajevo te se danas pojaviti na okupljanju rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na Ilidži.

Pred bh. timom su dvije utakmice s Finskom (11. aprila u Vanti i 14. aprila u Tuzli) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. To znači da će “Zmajevi” imati samo jedan ili dva treninga prije duela u Finskoj.

Liga prvaka

- To je otprilike tako uvijek u aprilu, navikli smo - kaže Nikola Prce za naš list.

Pred okupljanje je u fokusu činjenica da selektor “Zmajeva” Bilal Šuman ne može računati na Vladimira Vranješa, Ivana Karačića i Marka Tarabochiju.

- Povrede su nas pokosile. Sve pada na Josipa Perića kao srednjeg beka. Jedino što igramo s Fincima koji su ipak najslabija ekipa u grupi iako će biti teško i s njima. I oni imaju nekoliko dobrih igrača koji nastupaju u ekipi Rihimen. Igrali su Ligu prvaka i imali su solidne rezultate - priča 38-godišnji lijevi bek i dodaje:

- Morat ćemo to nekako nadoknaditi, kao i ulogu Vranješa u odbrani. Imamo igrače koji to mogu ostvariti.

Prce poznaje Fince i iz klupskog rukometa, odnosno ekipe Rihimen koja je ove sezone igrala Ligu prvaka.

- S Azotijem sam bio na pripremama u Finskoj i igrali smo dvije utakmice s njima. Niko Ronberg (Nico Ronnberg) i Temu Taminen (Teemu Tamminen) su njihove glavne zvijezde u klubu i reprezentaciji i bit će najveća opasnost.

Ronberg je bio veoma efikasan ove sezone, a Taminen ima odriješene ruke i radi šta hoće - prokomentirao je Prce.

Igra u odbrani

Naglašava da će za nas najvažnija biti igra u odbrani.

- Ako ih našom dobrom odbranom zaustavimo, onda će sve biti puno lakše, pogotovo u toj prvoj gostujućoj utakmici. Ako ih shvatimo kako treba, onda ćemo se zbiti i riješiti to jer inače bi bio podbačaj da ovu šansu ne iskoristimo. Moramo shvatiti da nam te utakmice mogu puno dati - naglašava Prce.

BiH sa dvije pobjede može gotovo riješiti pitanje plasmana na Euro.

- Ako pobijedimo, onda smo mirni do ljeta, a ako ostali rezultati budu “normalni”, mislim da ćemo riješiti plasman na EP. U ranijem meču u Finskoj lako smo ih dobili, ali oni uvijek nekoga iznenade. Prije dvije godine su dobili Austrijance, ove godine se nadam da njihovo iznenađenje nećemo biti mi - rekao je Prce.

Podbacili u Azotiju

Prce ove sezone igra tridesetak minuta po utakmici za Azoti.

 Nakon mnogo problema s povredama prethodnih godina, ove je sezone potpuno zdrav.

- Malo smo podbacili jer smo završili regularni dio kao peti. Sad nam je upitno i to treće mjesto koje smo osvajali prethodne četiri sezone. Idemo na Gvardiju opole, oni imaju prednost domaćeg terena, tako da će i ta borba za treće mjesto biti jako neizvjesna. Ako osvojimo treće mjesto, bio bi to uspjeh - kaže Prce.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.