DAME I SPORT

Emina Hadžiahmetović: Uvijek je nama ženama teže nego muškarcima

Ovaj sport odabrala je zbog svoje sestre

Hadžiahmetović: Put do uspjeha je bio jako težak. Arhiv

Jasmin Alibegović

15.4.2019

Emina Hadžiahmetović (24), članica STK Spin iz Sarajeva, najbolja je stonoteniserka Bosne i Hercegovine već godinama. Višestruka je državna prvakinja kako u singlu tako i u dublu, a u razgovoru za “Dnevni avaz” govorila je o svojoj karijeri, nastupima u reprezentaciji BiH, ali i otkrila svoje ambicije.

Emina stoni tenis trenira od svoje šeste godine, a ovaj sport odabrala je zbog svoje sestre Amele Hadžiahmetović-Mujezinović, starije 14 godina.

Bitan talent

- Starija sestra trenirala je stoni tenis, pa sam i ja tako odlučila da počnem trenirati. Ona se potom posvetila trenerskoj karijeri i zbog nje sam uspjela. Da nije bilo nje, ne znam da li bi sve ovo ostvarila i ona je danas moj trener. U stonom tenisu, pogotovu kada se tek počne trenirati, veoma je bitan talent.

U početku mi je bilo sve čudno jer je lopta mala pa je brza i mora se brzo reagirati. To je meni kao djevojčici bilo sasvim nešto novo, ali vremenom i treninzima je sve to puno lakše išlo - kaže nam Hadžiahmetović.

Put do uspjeha je bio jako težak, naglašava naša sagovornica.

- Treba mnogo rada i odricanja od društva. Ne živiš kao svi tvoji vršnjaci. Većinom mi je bilo samo škola i dva puta dnevno treninzi - priča nam bh. stonoteniserka, kojoj je najdraža prva državna seniorska titula sa 13 godina te evropske medalje u Istanbulu, Rusiji i Luksemburgu.

Iako je prvakinja BiH u dublu, Emina najviše voli pojedinačne nastupe.

- Najviše volim pojedinačne nastupe i upravo stoni tenis volim što je individualan sport. Sama sam za stolom i samostalno donosim odluke, i to me najviše privlači. Što se tiče dubla, volim igrati i dubl, ali više preferiram singl. U dublu se dosta mora razgovarati, pripremati za svaki poen i najvažnije je da jedna drugoj namještamo loptice i da se svaki poen planski odradi - ističe Emina, kojoj je najdraži turnir u Istanbulu, gdje je bila treća i kada je prvi put donijela evropsku medalju za BiH.

U stonom tenisu mora se brzo razmišljati i biti usklađena kako fizička tako i psihička spremnost.

- Bilo je perioda gdje sam bila manje psihički spremna, a više fizički, no ne može se to nadoknaditi. U stonom tenisu mora biti sve usklađeno. Ja kad igram, previše razmišljam i pravim sebi vizualizacije prije samih mečeva, ali i prije poena - objašnjava Emina.

Proba za Tokio

Krajem juna učestvovat će na Evropskim igrama bjeloruskoj prijestonici Minsku. Emina je prva bh. stonoteniserka koja je izborila plasman na ovo prestižno takmičenje. S obzirom na to da je i godina pred Olimpijske igre u Tokiju, ovaj turnir će joj biti od velikog značaja.

- Ušla sam u sastav potencijalnih olimpijaca OKBiH. Ako nastavim ovim tempom, velike su mi šanse da uspijem da se kvalificiram na Igre. Evropske igre koje će biti u Minsku će mi biti probna faza za Tokio i to je najjači turnir Evrope i vidjet ćemo kako će biti - kaže Emina.

Za razliku od ogromne većine, Hadžiahmetović ne koristi društvene mreže.

- Nemam Facebook, Instagram imam, ali ništa ne objavljujem. Ne osjećam se ugodno u tome i pretežno sam zatvorena osoba. Ne volim pretjerano upoznavati ljude i eksponirati sebe. Sve što radim radim za sebe. Najbitnije je ostati skroman čovjek - otkriva Emina.

Imala je mnogo ponuda inozemnih klubova i reprezentacija, između ostalih i Turske, ali ih je odbila.

- Roditelji su forsirali da ostanem jer sam žensko dijete. Smatram da je to bila ispravna odluka zato što sad imam završen fakultet na IUS-u, smjer Međunarodni odnosi i odnosi s javnošću , gdje sam imala stipendiju - priča nam ambiciozna bh. stonoteniserka.

Povreda leđa

Emina se susretala s raznim komentarima zbog toga što je kao žensko izabrala stoni tenis.

- Neki su mi govorili bolje ti je posveti se nečem drugom i korisnijem u životu. To je naš mentalitet. Uvijek je nama ženama teže nego muškarcima, ali smo mi zato upornije i kad tad dođemo do izražaja - ističe mlada Emina.

Mladima je na kraju poručila da ne odustaju.

- Imala sam teške periode kada sam imala povredu leđa i sedam mjeseci nisam igrala. Ako osjećate da to treba da rade, da mogu da postanu neko, da ulažu u sebe jer će vrijeme sve pokazati i da budu hrabri i strpljivi. Sa vremenom sve dolazi i vrijeme pokaže onu pravu stranu - poručila je najbolja bh. stonoteniserka.

’Strah’ od sestre

Ispričala nam je i jednu zanimljivu anegdotu dok je na suprotnoj strani stola bila njena sestra Amela.

- Htjela sam da je pobijedim na Top 8 u Tuzli. Bilo je 2:2 u setovima, a u petom setu sam ja nju vodila 5:1 i ona se u tom trenutku okrenula i onako “ubila me pogledom”. Odmjerila me od glave do pete i ja više nisam poena osvojila. Ona je na kraju mene pobijedila 11:5 taj set i meč. Ja sam se tad prepala i ona je dobila na iskustvo - priča nam Emina, koja će pokušati slijediti svoje snove.

Podrška Kurića

Kako stoni tenis nije popularan sport, Emina kao pojedinac nema značajniju podršku od države.

- Imam podršku od Olimpijskog komiteta BiH jer sam ušla među njihove stipendiste i imala sam podršku Ministarstva kulture i sporta KS na čelu s Mirvadom Kurićem. Tu je i nesebična podrška privatnika u BiH, koji od sebe znaju da mi pomognu u smislu da odem na turnir, ali to su samo posebni ljudi koji se odazivaju - naglašava najbolja bh. stonoteniserka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.