MLADE NADE

Naida Zahiragić: Na treningu rad i trud, a na takmičenju medalja

U svojoj dosadašnjoj karijeri osvojila je čak 56 medalja, od kojih je 11 bronzi, 13 srebrenih i 32 zlatne

Jasmin Alibegović

15.4.2019

Naida Zahiragić: Ritmičku gimnastiku trenira od svoje sedme godine - Avaz
Naida Zahiragić: Ritmičku gimnastiku trenira od svoje sedme godine - Avaz
Naida Zahiragić: Ritmičku gimnastiku trenira od svoje sedme godine - Avaz
Naida Zahiragić: Ritmičku gimnastiku trenira od svoje sedme godine - Avaz
Naida Zahiragić: Ritmičku gimnastiku trenira od svoje sedme godine - Avaz
+6

Naida Zahiragić, članica je Gimnastičkog kluba Olimp iz Vogošće, koji je proglašen za najuspješniju žensku ekipu Kantona Sarajevo za 2018. godinu. Naida ritmičku gimnastiku trenira od svoje sedme godine, a u svojoj dosadašnjoj karijeri osvojila je čak 56 medalja, od kojih je 11 bronzi, 13 srebrenih i 32 zlatne.  

Osmijeh na licu

- Prije ovog sporta trenirala sam mnoge druge, ali kada sam se upisala na ritmičku gimnastiku, tek tada nisam imala više želju da mijenjam sportove. Zadržala sam se na ovome, a vremenom jako zavoljela ovaj sport i sve što on donosi - kaže nam 17-godišnja Naida, koja trenutno pohađa Srednju zubotehničku školu u Sarajevu.

Naida se prisjetila i svojih početaka te je na svaki trening dolazila s osmijehom na licu.

- Kao i svi počeci i moji su bili teški, ali vremenom sam se navikla i shvatila da, bez truda i rada, nema ni uspjeha - priča Naida, koja kao najznačajniji uspjeh izdvaja osvojeno 7. mjesto na Svjetskom kupu 2014. godine u Sofiji.

Svaka medalja, kako kaže, ima svoju priču i posebno značenje.

- Od svih medalja, izdvojila bih zlatnu s takmičenja u Kijevu, kao i prvo mjesto individualno i grupno na državnom takmičenju u Sarajevu prošle godine - otkriva Naida, kojoj je uzor Ruskinja Aleksandra Soldatova.

Dobra priprema

Svaki Naidin nastup zahtijeva dobro spremanje na treninzima, koji traju po nekoliko sati dnevno svaki dan.

- Potrebno je uložiti mnogo rada, truda i vremena. Osim same gimnastike, potrebno je uvježbati mnoge plesove kao i baletske elemente i svaki pokret i korak uskladiti s odgovarajućom muzikom - objašnjava nam mlada gimnastičarka te ističe da je to sport koji traži mnoga odricanja i mnogo samopouzdanja.

Smatra da je ritmička gimnastika jako zapostavljen sport u BiH. Zahtijeva više finansiranja jer je potrebna oprema, od rekvizita, kostima...

- Moje nastupe većinom finansiraju moji roditelji, koji su mi najveća podrška od samog početka i bez kojih ovo ništa ne bi bilo moguće ostvariti. Naravno, tu je i trener, koji uvijek daje sve od sebe da budem maksimalno pripremljena i bez kojeg ne bi bilo uspjeha, na čemu sam mu vrlo zahvalna - kaže Naida, koja se nada nastupu na Mediteranskim igrama.

Postaviti ciljeve

Mlada gimnastičarka nam je ispričala i neke šaljive situacije koje su joj se dešavale na nastupima.

- Znala sam zapeti na etisonu u toku vježbe, a ponekad se dešavalo da moje ime pročitaju pogrešno ili da me zamijene s nekim - uz smijeh nam priča mlada gimnastičarka.

Naida smatra da se do uspjeha dolazi tako što se fokusira na svoje želje.

- Vrlo je bitno imati neke prioritete u životu i postaviti ciljeve. Na treningu se radi i trudi, a na takmičenje dođe i pobijedi - zaključuje Naida, koja planira završiti školu, baviti se svojom strukom i nastaviti vrijedno trenirati, jer je gimnastika ono što je čini ispunjenom i bez čega se, kako kaže, ne može zamisliti u budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.