DVOSTRUKA KARIJERA

Belma Bušatlić: Sport i medicina itekako idu zajedno

Višestruka državna prvakinja

Jasmin Alibegović

19.4.2019

Belma Bušatlić: Nikada nije odustajala - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Belma Bušatlić članica je stonoteniskog kluba Aladža iz Sarajeva. Ovim sportom Belma se počela baviti kada je imala šest godina. Tada je otišla na prvi trening, poslije kojeg se odmah zaljubila u stoni tenis.  

- Odmah sam zavoljela ovaj sport, kako zbog loptice tako i zbog mog prvog trenera Omera Mujičića, koji je bio izvrstan sportski pedagog - kaže Belma.

Belma na samom početku karijere nije bila zadovoljna rezultatima koje je postizala, međutim, nikada nije odustajala.

- Mislila sam da nisam dovoljno talentirana s obzirom na to da sam od samog početka vrijedno radila. Međutim, nisam odustajala i rezultati su se počeli nizati. Tako sam već kao subkadetkinja (kategorija do 11 godina) osvajala državna prvenstva čak i u starijim kategorijama i taj niz se nastavio do seniora - ističe naša sagovornica.

Bez taktike nema pobjede

Belma danas trenira 4-5 puta sedmično, a na takmičenjima nastupa u singlu, dublu i mješovitom dublu.

- Uz dobar bekhend i forhend, kao i bez taktike i razmišljanja nema pobjede. Svjesna sam da se u ovom sportu ne možeš dokazati bez pojedinačnog dijela, a uvijek sam voljela da igram i dubl i mješoviti dubl, gdje sam, također, osvajala zlatne medalje, pa i na ovogodišnjem državnom sam osvojila zlato u mješovitom dublu s Arminom Aličić - ponosno kaže bh. stonoteniserka.

Vlasnica mnogih medalja izdvojila je neke koje su za nju najdraže.

- Najdraža mi je prva zlatna medalja koju sam osvojila kada sam imala devet godina kao najbolja subkadetkinja države i zlatna medalja na prvenstvu u Zagrebu na kojem je nastupalo 18 država - otkriva Belma, kojoj je najdraži turnir Mediteranske igre u Monte Karlu, odakle je donijela i pehar.

Bh. stonoteniserka osvrnula se i na ulogu države u ovom sportu.

- Često se dešava da se sredstva ne raspoređuju onako kako bi bilo fer. Na samom početku karijere roditelji su me finansirali, a kako su se počeli nizati uspjesi uglavnom su to bili moji klubovi ili Stonoteniski savez BiH, s tim da na turnire koje nisu u mogućnosti finansirati klub ili savez, ne idem - ističe 26-godišnja Sarajka.

Rijetko ko se usudi

Belma se dotakla i budućosti bh. stonog tenisa.

- Pozitivno je što imamo dosta talentirane i vrijedne djece u mlađim kategorijama koji pokazuju izvanredne rezultate, ali rijetko ko se usudi da se kao senior posveti samo stonom tenisu, jer tu, kako sada stvari stoje, nema budućnosti - mišljenja je Belma, koja privodi kraju studije na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Smatra da se stoni tenis i tenis ne mogu porediti.

- Što se tiče terena, loptice, reketa u stonom tenisu je sve manje ali zato je igra brža, a i što se tiče popularnosti ne mogu se porediti, a ni finansijski, nažalost - kaže Belma u čijoj porodici svi prate tenis i navijaju Rodžera Federera (Roger).

Krajem aprila Belmu očekuje Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj, a potom i premijerligaški mečevi,

- Moji planovi za budućnost vezani su za usavršanje u mojoj struci, kao budućeg ljekara, a voljela bih da se i stoni tenis nekako uklopi jer sport i medicina itekako idu zajedno - zaključuje bh. stonoteniserka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.