KARIJERE

Lejla Topčić: U inozemstvu sam stekla mnogo znanja i iskustva

Smatra da ženska odbojka u BiH tek dolazi do izražaja

Jasmin Alibegović

22.4.2019

Lejla Topčić: Odbojka je uvijek privlačila. Privatni album

Lejla Topčić (20) članica je ŽOK Igman Ilidža, kluba koji je sezonu završio na trećem mjestu Superlige FBiH. Lejla, koja je studentica na prvoj godini Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, rođena je u Njemačkoj, a od djetinjstva živi u glavnom gradu BiH. Još od malih nogu, Lejla je bila vezana za sport, a odbojka je uvijek privlačila.   

Ženstven sport

- S prvim dodirima odbojkaške lopte, jednostavno sam se zaljubila u ovaj sport. Prve utakmice koje sam igrala bile su u osnovnoj školi i ostale su mi u lijepom sjećanju. One su zapravo označile početak mene kao igračice. Odbojku sam odabrala uz savjet roditelja da će me izgraditi kao osobu i sportistu. Odbojka je veoma ženstven sport i puno me naučila o životu - kaže Lejla.

Lejla, koja igra na poziciji primača, remizirala je proteklu sezonu ŽOK Igmana.

- Prezadovoljna sam načinom rada, treniranja i komunikacijom uprave i igračica. Imala sam operaciju slijepog crijeva i oporavak je trajao pola godine. Žao mi je što nisam mogla pomoći saigračicama. Mogli smo puno bolje i više dati od sebe, ali idemo jako, ne odustajemo za dolazeću sezonu - poručuje odbojkašica Igmana.

Smatra da ženska odbojka u BiH tek dolazi do izražaja.

- Odbojka kao ženski sport u BiH je bio zapostavljen, ali sada dolazi do izražaja. Odbojkaška reprezentacija naše zemlje ima odlične igračice koje su nas počele isticati u svijetu odbojke - naglašava Lejla.

Stekla iskustvo

Mlada odbojkašica svojevremeno je igrala u Turskoj za Ćankale beledije spor i u SAD za Volsingem akademiju i Vilijamsburg.

- Odbojka i način treniranja se definitvno razlikuju u poređenju s BiH. U inozemstvu sam stekla mnogo znanja i iskustva, kako o odbojci tako i o životu. Treninge sam imala svaki dan, nekad i dva puta dnevno - ističe mlada odojkašica.

Lejla je otkrila i svoju neostvarenu želju dok je igrala u Turskoj.

- Želja mi je bila da odigram državno prvenstvo kadetkinja, ali sam se na prethodnoj utakmici povrijedila, izvrnula sam zglob - kaže naša sagovornica.

Nesuđena košarkašica 

Od muških sportova, Lejla više voli gledati košarku nego odbojku.

- Poslije odbojke, košarka mi je najdraži sport i da nisam ušla u odbojkaške vode, sigurno bih se posvetila košarci. Omiljeni košarkaš mi je definitivno Lebron Džejms (LeBron James), dok su mi uzori po načinu života bliznakinje Gonzalez, košakašice iz SAD - otkriva Lejla.

Za svaku medalju Lejla je uložila veliki trud, a posebno je ponosna na jednu nagradu.

- Kao najveći uspjeh izdvojila bih nagradu za odabir prvog tima, 12 najboljih igračica iz srednjih škola države Virginije. Sve medalje koje sam zajedno s timom osvojila su mi najdraže, jer je za svaku uložen veliki trud i borba - riječi su ambiciozne Lejle.

Dan mlade odbojkašice poprilično je popunjen raznim aktivnostima.

- Pored odbojke, najviše vremena volim provoditi u teretani, spremajući se ili ići u šetnje, slušati muziku, putovati. Umara me premišljanje i razmišljanje, daje mi veći psihički i fizički zamor nego sam trening. Kada unaprijed planiram vrijeme, to mi pomaže da ne dođem u situacije gdje ne mogu stići da završim obaveze - kaže Lejla.

Cijeni komentare

Lejla svojim izgledom privlači pažnju muškaraca, a otkrila je i tajnu vitke linije.

- Cijenim i poštujem kulturne komentare. Kod muškaraca me najviše privlače stav, visina, razmišljanje i veliki je plus ukoliko je sportista. Što se tiče vitke linije, najvažniji su unos zdrave hrane, treniranje svaki dan i barem pola sata kardio treninga - ističe lijepa odbojkašica.

Smatra da se danas sve manje cijeni uspješna djevojka.

- Mnogo ostalih djevojaka to vide kao prijetnju, umjesto da podržavaju jedne druge. Veoma je teško sačuvati privatnost i stoga ne dopuštam svakome da bude u mom društvu - zaključuje Lejla, koja će će u budućnosti pokušati igrati odbojku na višem nivou, a mladima poručuje da ne odustaju od svojih snova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.