MMA BORAC

Damir Hadžović: U Bosnu dolazim da se napunim energijom

Rođeni Goraždanin živi u Danskoj, zahvalan je Dancima za sve što su učinila za njega

Hadžović: Nema ljepše zemlje od BiH

N. D.

30.4.2019

U jednom od najzahtjevnijih borilačkih sportova, Bosna i Hercegovina polako dobiva svoje mjesto.

Zahvaljujući malom broju boraca još uvijek, a jedan od onih koji je u posljednje vrijeme u usponu je Damir Hadžović.

Šest godina

Rođeni Goraždanin živi u Danskoj, zahvalan je Dancima za sve što su učinila za njega, ali se ne odriče svoj bosanskog porijekla. Mogao se ugledati na neke druge spotiste i biti uzdanica Danske. Ipak, to nije način na koji razmišlja.

- Dolazim svake godine u Bosnu. Svi moji su tu, imam kuću u Sarajevu i kada god mogu dolazim da uzmem te energije. Svake godine bar jednom, a ako mogu i dva puta dođem. Nema ljepše zemlje. Poželim hranu, ljude, planine, taj zrak. Sve osim politike poželim – kaže Hadžović na početku razgovora za „Dnevni avaz“.

On se penje na UFC listama, a zanimljivo je ako gleda na svoj put.

- Ne znam da li se ljudi slažu, ali nije mala stvar biti tu gdje sam sada kada se zna odakle sam krenuo. Imao sam šest godina kada sam s porodicom izbjegao u Dansku, a sada se borim na velikoj sceni. Jedini sam u Danskoj koji se bori u UFC-u. Mislim da je to do sada dobro dostignuće, ali želim još napredovati – mišljenja je Hadžović.

Ovih dana saznao je novog protivnika. Radi se o Amerikancu grčkog porijekla Kristosu Giagosu (Christos), s kojim će se u oktagonu sresti 1. juna u Štokholmu.

Svoj stil

- Pripreme za nekoga ko se ozbiljno bavi mješovitim borilačkim vještinama uvijek su u toku. Ovaj sport je stil života.. Mora se stalno biti u treningu, ako čovjek želi ići naprijed. Kada saznamo ko je protivnik, malo se fokusiramo na njegove vrline i mane, ali u suštini svi mi imao svoj stil i držimo se toga. Moj naredni rival je dobar, uostalom za mene je svaki novi najbolji. Tako se postavljam i pristupam meču i nadam se da ću i ovog puta slaviti. Znam da je jako agresivan, ali znam i kako da mu se suprotstavim – naglašava bh. borac.

Prema novim uspjesima ga nosi težnja za dokazivanjem, ali pobjede u UFC-u donose i razne druge benifite.

– Svaka nova pobjeda donosi da se ide gore na svjetskim listama, ali se ide gore i kada se govori o novcu – riječi su čovjeka koji s velikim uspjehom brani boje BiH u najjačoj svjetskoj MMA organizaciji.

Živim od toga

- Pobjeđujem jer mi je čast, ali sada živim od toga. UFC je organizacija koja dobro plaća i tu nema nikakvih problema. Ovo i ne može biti hobi. Ako neko ovaj sport tretira kao hobi, brzo će nagrabusiti. Grub je to sport. Ako pobijediš letiš, ako izgubiš ideš u podrum. Ego ti pada – kaže Hadžović.

UFC u BiH

- Moguće je da UFC dođe u Bosnu i Hercegovinu. Tu dosta mogu uraditi mediji. Malo trebaju pogurati Bektića i mene, da se više govori o svemu ovome, a onda bi se javljali sponzori. UFC ide gdje ima interes, a u BiH nema velikih poreza. Osim toga znamo koliko naš narod voli borilačke sportove – mišljenja je MMA borac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.