LJEPOTICA I ZVIJER

Nađa Arnautović: Rukomet je grub sport i nije za svakoga

Članica ŽRK Dubica nastupa na poziciji pivotmena

Jasmin Alibegović

6.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Žensku juniorsku rukometnu reprezentaciju od 13. do 21. jula očekuje nastup na Evropskom prvenstvu B divizije u Bugarskoj. Jedna od glavnih uzdanica naše selekcije je i 19-godišnja Nađa Arnautović, članica ŽRK Dubica, koja igra na poziciji pivotmena.  

U razgovoru za "Dnevni avaz" mlada bh. rukometašica govorila je o svojoj karijeri, reprezentaciji i ambicijama u klubu. Ljubav prema rukometu kod Nađe nastala je sasvim spontano.

Iskrica ljubavi

- Kao dijete, odmah nakon prvih treninga sam osjetila onu prvu iskricu ljubavi prema tom sportu i evo već deset godina ta ljubav samo raste. Rado se sjećam prvih utakmica i to je period u kojem smo igrale turnire mini rukometa širom Hrvatske. Ti turniri su nam bili dobra podloga i tada smo razvijali svoj rukometni talent - kaže Arnautović. 

Smatra da je ženski rukomet u BiH veoma zapostavljen, ali da će nakon turnira u Bugarskoj dobiti vjetar u leđa.

- Mislim da je EP divizije B u Bugarskoj dobar početak i da će ženski rukomet dobiti vjetar u leđa nakon tog turnira te da postoji šansa da se formira i A reprezentacija tokom narednih godina - smatra bh. rukometašica. 

Selekcija BiH ima potencijala, a Nađa se nada što boljem rezultatu na Evropskom prvenstvu.

- Naša reprezentacija ima potencijala jer smo nakon nekoliko okupljanja postale složne na terenu i van njega. Nadam se što boljem rezultatu u Bugarskoj na EP - ističe Arnautović, kojoj je omiljena zlatna medalja s kvalifikacija za EP koju je osvojila s reprezentacijom u Tuzli. 

Među izabranicama selektorice Sanje Bajgorić vlada odlična atmosfera.

- Atmosfera među djevojkama je super, krasi nas složnost i pozitivna energija. Psihološka priprema igra ključnu ulogu, ali tu su uvijek treneri koji ohrabre i posavjetuju - naglašava mlada bh. rukometašica, kojoj je rukometni uzor Holanđanka Ivet Broh (Yvette Broch). 

Nema predrasuda

Nađa se do sada nije susretala s osobama koje imaju predrasude o ženskom rukometu.

- Rukomet je grub sport i nije za svakoga. Ipak, nisam još naišla na ljude koji imaju predrasude o ženskom rukometu – kaže naša sagovornica.

Van terena Nađa je jednako ambiciozna kao i na terenu.

- Tvrdoglava sam i teško odustajem od zacrtanih ciljeva. Trenutno sam četvrti razred gimnazije i nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja planiram studirati i nastaviti igrati rukomet - kaže Arnautović, kojoj su roditelji i prijatelji najveća podrška.

Bitno je da muškarac nije feminiziran

Osim što je uspješna, Nađa svojim izgledom privlači pažnju mnogih muškaraca i slovi za jednu od najljepših sportistkinja u našoj zemlji.  

- Bude ugodnih, a ponekad i neugodnih komentara. S vremenom sam shvatila da se ne trebam obazirati na svaki komentar, tako da se dobro nosim što se toga tiče. Kod muškarca mi je bitno da ima stav i da nije feminiziran, a danas je takvog teško naći. Imam uži krug prijatelja, ali se svako može naći u mojoj blizini - naglašava lijepa bh. rukometašica.

Vjera u uspjeh

Arnautović smatra da se svaka želja može ostvariti, a mladim sportistima poručuje da ne odustaju od svojih ciljeva.

- Uporna sam i svaku želju koju imam pretvorim u stvarnost radom i trudom. Smatram da se svaka želja može ostvariti ako je dovoljno želimo i ako vjerujemo u nju. Mladim sportistima poručujem da ne odustaju od svojih ciljeva. Sve je moguće ostvariti ako postoji jaka želja - zaključuje Arnautović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.