KARIJERE

Arijana Okuka: U Francuskoj su me zvali Lijepa

Razmatra ponude od nekoliko klubova

Jasmin Alibegović

13.5.2019

Okuka: Narod je zaboravio da ništa ne dolazi preko noći - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Arijana Okuka (25), dugogodišnja odbojkaška reprezentativka BiH koja igra na poziciji srednjeg blokera, protekle sezone nastupala je za francusku ekipu Stela Kale. Sjajna Gačanka jedna je od rijetkih bh. igračica koje se mogu pohvaliti da su napravile karijeru van granica naše države, a ljubav prema ovom sportu gaji još djetinjstva.  

- Izdvajala sam se po visini u školi u svojoj generaciji. Na prvi odbojkaški trening sam otišla na nagovor drugarice, a nakon godinu bila sam članica seniorske ekipe Gacko. Znala sam da je odbojka ono što želim, jer je to sport bez kontakta, a i odbojkašice vrijede za najljepše i najzgodnije sportistkinje - kaže Okuka.

Nekadašnja igračica Gacka i Bimal Jedinstva zadovoljna je svojom sezonom u Francuskoj, ali sada želi novi izazov.

- Napredovala sam u svakom smislu te riječi. Dvije godine zaredom sam bila najbolji srednji bloker i najefikaskiji smečer. Zadovoljna sam i ispunila sam svoja očekivanja. Poslije tri sezone vrijeme je za nešto bolje. Nisam još ništa potpisala i trenutno sam u fazi razmatranja ponuda od nekoliko klubova - ističe Okuka.

Smatra da je odbojka zapostavljen sport u BiH.

- Kada poredimo odbojku s nogometom i košarkom u BiH, onda je odbojka zapostavljena. Narod je zaboravio da ništa ne dolazi preko noći i da daju šansu našim mladim sportistima. Razlika između BiH i Francuske je zaista velika. Finansije su mnogo veće, u svakom klubu ima najmanje tri strana igrača. Kao igrač si cijenjen, poštovan i naravno to je neki vjetar u leđa za dalje - naglašava Okuka, koja je završila Fakultet za unutrašnje poslove.

Svaka medalja joj je draga na svoj način.

- Posebno draga mi je bronzana s juniorskom reprezentacijom BiH na Balkanskom prvenstvu i poslije toga odmah 2010. godine sa ekipom Bimal Jedinstva osvojen Kup BiH te proglašenje za najbolju igračicu na meču, kao i niz drugih zlatnih medalja - ističe Okuka.

Lijepa i uspješna

Okuka nije krila razočarenje zbog neodlaska ženske odbojkaške reprezentacije BiH na Evropsko prvenstvo.

- Nikada nismo bili bliže kao sada odlasku na Evropsko prvenstvo. Ostaje veliki žal, ali nada nikada ne umire - riječi su naše sagovornice.

Osim što je uspješna odbojkašica, Arijana zbog svog izgleda privlači pažnju mnogih muškaraca.

- Prija mi kada mi neko kaže da sam tako mlada, lijepa, a i uspješna. U Francuskoj sam dobila i naziv Bella (lijepa) i sviđa mi se kako to zvuči na francuskom. Mene najviše privlače muškarci s karakterom - kaže uvijek pozitivna i nasmijana bh. odbojkašica, koja svima želi dobro zdravlje.

Ambiciozna Gačanka otkrila nam je ko je njen životni uzor te koji su joj planovi za budućnost.

- Uzor mi je nekadašnji srednji bloker reprezentacije Srbije Vesna Čitaković. Igrala sam protiv nje kada je ona bila igračica turskog Galatasaraja. Baš smo igrali jedan na jedan preko mreže. Od tada vjerujem dosta više u sebe, slijedim taj neki svoj san.To je ono za šta sam se borila, trudila i odricala i ne želim da to lako ispustim iz ruke. Prilika se ne pruža svaki dan - zaključuje Okuka. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.