ODBOJKA

Kineskinja zarađuje 2,7 miliona maraka po sezoni

Poslije tri sezone u Turskoj najavila je povratak u domovinu

Ting: Stekla veliku popularnost i izvan terena. Xinhua

Avaz Sport

14.5.2019

Kineska odbojkašica Zu Ting (Zhu) kaže da joj je iskustvo stečeno tokom angažmana u Turskoj izuzetno vrijedno.

Bivša svjetska i olimpijska pobjednica s reprezentacijom Kine tri sezone nastupala je za VakifBank Istanbul, tim koji je ovih dana osvojio titulu prvaka Turske.

Ambasador sporta

- Sretne smo jer smo odbranile naslov u borbi protiv jakih protivnica, kazala je Ting za agenciju Xinhua.

Iako je ostala šampionka, te je postala najplaćenija odbojkašica na svijetu sa godišnjom zaradom od 2,7 miliona maraka (1,35 miliona eura), za Ting protekla sezona nije idealna. Naime, sa svojim saigračicama nije uspjela ući u finale CEV Lige prvakinja. Ipak, i dalje je jedna od najcjenjenijih igračica na svijetu.

- U polufinalu protiv italijanske Novare na početku meča nismo uspjele braniti njihove napade. U nastavku smo izgubile set poene a zatim i zlatni set – podsjetila je Zu.

Osvajanjem individualne nagrade za najkorisniju odbojkašicu (MVP) u tri prethodne sezone, 24-godišnja Zu je stekla veliku popularnost i izvan terena. Tako je bila gošća u rezidenciji ambasadora Kine u Turskoj, a također i ambasade Turske u Kini.

Mehmet Akif, predsjednik Odbojkaškog saveza Turske, nazvao ju je sportskim ambasadorom u odnosima ove dvije velike države. Zu kaže da joj to predstavlja veliku čast.

- Kao igračica radim svoj dio posla, promoviram sport. To pokazuje da je moj trud primijećen – dodala je Zu.

Zu, visoka 198 cm, plasirala se na drugo mjesto liste najutjecajnijih sportista Kine u 2018. godini. Odluku da dođe u Tursku donijela je s ciljem da unaprijedi svoju igru u vrlo kvalitetnoj turskoj ligi, što joj se nakon tri sezone isplatilo, jer je postala bolja u odbrani i dodavanjima.

Manji pritisak

U trećoj sezoni u Tursku su preselili i njeni roditelji kako bi je gledali uživo, što joj je, kako je otkrila, skinulo pritisak s leđa. No, ubrzo su se svi zajedno vratili u Kinu, jer je Zu sa svojim klubom učestvovala na Svjetskom klupskom prvenstvu u Šaosingu.

- Iako sam predstavljala turski klub, aplauzi s tribina govorili su mi da sam došla kući – kazala je Zu, najavivši da će karijeru vjerovatno nastaviti u domovini.

Viče na saigračice

 Status elitne odbojkašice Zu je potvrdila 2016. godine, kada je bila najbolja igračica olimpijskog turnira u Riju, gdje je Kina osvojila zlatnu medalju, nakon čega je potpisala najunosniji ugovor u ženskoj odbojci. Cijeli svijet tada se uvjerio kako Zu predvodi svoju ekipu, držeći razorne govore svojim saigračicama. Inače, velike zasluge za njen uspjeh ima legendarni kineski trener Lang Ping.

12

nagrada za  najkorisniju odbojkašicu (MVP) osvojila je Zu 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.