KARIJERE

Od karatea se može odlično živjeti, ali ne u BiH

Rođena Splićanka živi u Mostaru i nastupa za UKK Neretva

Jasmin Alibegović

13.5.2019

Ćavar: Uspješna na borilištu. Privatni album

Ivona Ćavar članica je Univerzitetskog karate kluba Neretva, aktuelna prvakinja BiH i osvajačica bronzane medalje na Evropskom karate-prvenstvu. Rođena Splićanka koja živi u Mostaru proglašena je i za najbolju sportistkinju u gradu na Neretvi u 2018. godini. Izbor karatea za Ivonu nije bio težak.

Najdraže odličje

- Karate sam počela trenirati po uzoru na starijeg brata, i zavoljela sam taj sport već od malih nogu. Kroz cijelu karijeru nastupam za reprezentaciju BiH, a da li će biti promjena, ovisi kamo će me sportska i akademska karijera odvesti - kaže Ćavar. 

Smatra da je karate kao najtrofejniji sport u BiH da je jako zapostavljen.

- Što se tiče države, ispuni obaveze koje mora, ali općenito jako loše cijenjen sport s obzirom koliko uspjeha nosi sa sobom - naglašava bh. karatistkinja. 

Od mnogobrojnih medalja, naša sagovornica je izdvojila jednu najdražu. To je svjetska seniorska bronza iz Linca 2016. godine.

- Osvojila sam je nakon nekoliko godina stagnacije, i ostavila dosta treninga, znoja iza nje. To je čini posebnom po sebi - otkriva ambiciozna karatistkinja. 

Za Ivonu mnogi kažu da je opuštena, malo hiperaktivna i tvrdoglava. No, uvijek s pozitivnim stavom i osmijehom.

- Najviše me odmara trening, druženje s porodicom, prijateljima i putovanja. Ipak, od svega najviše volim putovanja, a svaki grad ima nešto svoje. Istaknula bih Tokio i Rim kao posebne - kaže naša sagovornica koju, s druge stane, zamara lijenost i gubljenje vremena, ne radeći nista korisno. 

Mnogo ulaže

Osim što je uspješna na borilištu, Ivona dosta ulaže i u obrazovanje, a trenutno privodi kraju studij Kineziologije. 

- Pored karatea ne želim zapostaviti akademski dio, i ustrajem u tome. Za dva mjeseca završavam studij Kineziologije. Također se pored karatea, jako dobro pronalazim u tom dijelu. Od karatea se može živjeti odlično, no kod nas je to već malo problem - ističe najbolja sportistkinja BiH za 2016. godinu.

Idealan tip muškarca

Zbog svog izgleda Ivona, slovi za jednu od najatraktivnijih bh. sportašica. 

- Mislim da se dobro za sada nalazim s komplimentima, a idealan tip muškarca bi vjerovatno bio sportski tip, pozitivan, ambiciozan - kaže zgodna Splićanka s mostarskom adresom.

Radim ono što volim 

Motivaciju crpi iz svojih ambicija i već ostvarenih rezultata.

- Postignuti rezultati me tjeraju na još više, a najveća i najbitnija ambicija je ona da radim ono što volim - ističe Ćavar te mladima poručuje da se naoružaju stpljenjem, trudom, zalaganjem i pozitivnim životnim stavom.

TRENUTNO

još traju kvalifikacije za Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju. Moja želja je da se plasiram na Olimpijadu - ističe Ćavar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.