LUISVIL Najuzbudljivije dvije minute u svijetu sporta

Skandal zbog kojeg se oglasio i Tramp

Konjička utrka “Kentucky Derby” završena diskvalifikacijom pobjedničkog grla

F. I.
14.05.2019 17:00

Luisvil: Tradicija koju ništa ne može zaustaviti

Foto: AFP

”Kentucky Derby” (The Run for the Roses), “Preakness Stakes” (The Run for the Black-Eyed Susans) i “Belmont Stakes” (The Test of the Champion) tri su velike, najveće atrakcije za ljubitelje konjičkih utrka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Održavaju se u maju i junu u “hramovima” kao što su “Churchill Downs”, “Pimlico Race Course” i “Belmont Park”. Svaka sa svojom tradicijom koja traje i koju ništa ne može zaustaviti, ni ratovi ni krize.

Uslijedio šok

No, prva ovogodišnja utrka, čuveni “Kentucky Derby” u Luisvilu, ili, kako je zovu “Najuzbudljivije dvije minute u svijetu sporta”, završila se skandalom zbog kojeg se oglasio čak i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump).

Parada trogodišnjih čistokrvnih grla, ljepotica, ekstravagantnih šešira... završila je diskvalifikacijom pobjedničkog grla na “Churchill Downsu”.

Na izlasku iz posljednjeg zavoja, favorizirano grlo “Maximum Security” probijalo se prema cilju kao lider. Džokej Luis Saez, uz milione drugih koji su držali pobjedničke tikete, već je proslavljao pobjedu, a onda je uslijedio šok...

Nakon više od 20 minuta suci su diskvalificirali pobjedničko grlo i pobjednikom proglasili Flavijana Prata (Flavian), koji je na konju “Country House” drugi prošao ciljem.

Pregledom snimke je utvrđeno kako je “Security” u posljednjem zavoju izašao iz svoje putanje, zasmetao grlima “War of Will” i “Long Range Toddy” te usporio njihov i napredak ostalih konja pri ulasku u ciljnu ravninu.

Prema procjenama američkih stručnjaka, kladitelji su ovom odlukom i diskvalifikacijom prvog favorita izgubili devet miliona dolara čiste zarade.

- Kada ste umorni, ni čovjek ne trči ravno. Ja znam da nisam nikoga ugrozio - pričao je nakon utrke neutješni Saez.

Blatnjava staza

Koliko je ovaj događaj bitan za Amerikance, potvrđuje činjenica da se dan kasnije oglasio i predsjednik Tramp (Trump).

- Ova odluka na “Kentucky Derbyju” nije bila dobra. Utrka je bila teška po blatnjavoj stazi, ali bilo ju je prekrasno gledati.

Samo u ovim danima političke korektnosti moguće je da ovako nešto odluče. Bolji konj nije pobijedio, ni blizu - napisao je američki predsjednik na Twitteru.

Spektakl za 155.000 gledalaca

”Kentucky Derby” je i više od konjske utrke. Glavni je to društveni događaj savezne države Kentati. Staza je dugačka tačno dva kilometra, pa iako traje samo dvije minute, TV prijenos emitira se mnogo duže.

Na hipodromu “Churchill Downs” se svaki put okupi 155.000 gledalaca. Koliko se novca potroši taj dan? To niko ne zna.

Oglasi

NA VRH