ODBOJKA

’Zmajevi’ u pogonu nakon pet godina

Odlučili smo se na podmlađivanje selekcije, kaže Baković uoči starta Srebrene lige

Reprezentativci na treningu u Kaknju. Dž. Hasagić

Dž. H.

15.5.2019

Reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je 11. maja 2014. godine od Švicarske sa 2:3 u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2015.

Kvalifikacije smo završili bez pobjede i zauzeli posljednje mjesto u grupi.

Od tog kvalifikacijskog duela pa do danas, bh. odbojkaši nisu odigrali nijedan zvanični meč. Problemi u Savezu doveli su do toga da je fokus stavljen samo na žensku reprezentaciju, koja je bila na pragu plasmana na Evropsko prvenstvo.

Sastanak u CEV-u

No, nakon što je u sjedištu Evropske odbojkaške konfederacije (CEV) u decembru 2018. održan sastanak u vezi s odigravanjem CEV Evropske zlatne i Srebrene lige, a kojem su prisustvovali i predstavnici Odbojkaškog saveza BiH, činilo se da dolaze bolji dani.

To se na kraju i desilo. Odbojkaški savez BiH prijavio je mušku reprezentaciju za Srebrenu ligu i BiH se našla u grupi A s reprezentacijama Grčke, Austrije i Mađarske. Za vršioca dužnosti selektora izabran je Edin Baković, nekadašnji reprezentativac Hrvatske i BiH, koji ima i uspješnu trenersku karijeru.

”Zmajevi” su pripreme počeli u Kaknju. Na okupu će biti sve do kraja takmičenja, 15. juna. Njihova baza bit će i Lukavac. Baković ističe kako je prezadovoljan prijemom i uvjetima za rad u Kaknju.

- Kao što vidite, ovo je značajno podmlađena reprezentacija. Imamo mi i nekoliko iskusnijih igrača. No, što zbog povreda, što zbog godina, odlučili smo se na ovaj korak. Nakon pet godina pauze, mislim da je vrijeme da krenemo sa mladom ekipom - objašnjava Baković.

Dobra prilika

Prvu utakmicu bh. odbojkaši odigrat će 25. maja u gostima protiv Mađarske, dok ih prvi domaći susret u Kaknju očekuje četiri dana poslije protiv Austrije. Pobjednik grupe izborit će plasman u finale Srebrene lige.

- Ništa se ne može napraviti preko noći. Od ove reprezentacije najviše očekujem tek za dvije godine. Znam da ćemo i sada odigrati dobro, ovo su mladi momci, željni dokazivanja. Dio njih igra i u inozemstvu, što je veoma bitno.

Ovo je igračima velika prilika da kroz međunarodne mečeve pronađu bolji angažman, napreduju, a time i podignu kvalitet reprezentacije - rekao je Baković.

Stručni štab

Bakovićevi pomoćnici u stručnom štabu su Almir Aganović i Dalibor Mičić, koji su bili igrači OK Kakanj kad je taj klub vodio aktuelni selektor.

Kondicioni trener je Mirza Demir, koji je tu dužnost obavljao i u OK Kakanj.

 6

posljednjih sezona Baković je kao trener u Kataru osvojio nekoliko trofeja s ekipom El-Džaiš


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.